RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wahaj (2) tvangsendt ut av Norge

FENGSLET: I nesten tre måneder satt toårige Wahaj Ali innesperret.
FENGSLET: I nesten tre måneder satt toårige Wahaj Ali innesperret. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Wahaj Ali, som har sittet innesperret på Trandum i nesten tre måneder, ble tvangssendt ut av Norge mandag ettermiddag.

Gutten ble sendt ut av landet sammen mor og far etter å ha fått endelig avslag på asyl.

- Jeg kan bekrefte at de ble sendt ut i går ettermiddag. Jeg vet ikke hva som gjorde det klart for PUs (Politiets utlendingsenhet) uttransportering. Det må nesten PU svare på, sier familiens advokat, Simen Skjønsberg, til Nettavisen.

Skjønsberg har ikke snakket med familien siden de fikk den tunge beskjeden om utsendelse mandag. Han forteller at familien på tre var bekymret.

- Jeg har ikke snakket med familien etter at de ankom Kabul. Men de mener at de har kommet til Norge fordi de har et grunnlag for beskyttelse og har søkt asyl på bakgrunn av det. Da er det slik at de selvfølgelig er redde for å vende tilbake dit. De var veldig bekymret for hva som ventet dem der, sier Skjønsberg.

Les kommentaren til Gunnar Stavrum: Norge fengsler en liten gutt

Saken til Wahaj Ali har skapt enormt engasjement, ettersom norske myndigheter besluttet å plassere en toåring ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Kritiske røster mener oppbevaringen av en toåring på Trandum strider med FNs barnekonvensjon.

- Dette er i praksis et fengsel, sier Skjønsberg.

- Uakseptabelt
Advokat Skjønsberg frykter at saken kan ha satt en standard for oppbevaring av andre småbarnsfamilier som har fått avslag på asyl i Norge.

- Jeg står fast på at det er uakseptabelt at en to år gammel gutt sitter på Trandum i nesten elleve uker. Det har skapt et rettmessig engasjement, slik jeg ser det. Jeg er veldig skremt hvis dette setter standard for alle de barnefamiliene der ute som har et endelig avslag på asylsaken sin, sier advokaten.

- Nå ser vi at domstolene har gitt politiet medhold med at barnefamilier kan fengsles så lenge. Da tenker jeg at vi må se på hvorvidt lovverket er tydelig nok i disse spørsmålene. Jeg mener det er et brudd på barnekonvensjonen, sier Skjønsberg.

- Aldri sett noe lignende
Tidligere statssekretær i Justisdepartementet, Berit Reiss-Andersen, reagerte kraftig da Nettavisen avslørte saken i mars måned.

- Jeg har jobbet som advokat i 30 år, men jeg har aldri sett noe lignende, sa forsvareren, tidligere statssekretær i Justisdepartementet, Berit Reiss-Andersen.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har også engasjert seg i saken til toåringen. Hun har tidligere uttalt til Nettavisen at «siviliserte land fengsler ikke barn».

Mandag sendte SV-politikeren et skriftlig spørsmål i Stortinget til justisminister Anders Anundsen om han mener det er riktig og i tråd med våre regler og barnekonvensjonen at barn blir sittende i over to og en halv måned på Trandum, og om justisministeren vil sørge for at det settes en makstid.

- Vanskelig situasjon
Nå har norske myndigheter omsider besluttet å sende toåringen og hans foreldre ut av landet.

- Det som venter dem i Kabul, er selvfølgelig en by med store humanitære problemer og mye fattigdom. Det er en by med voldsom befolkningsvekst fordi det er veldig mange som kommer fra afghanske landsbyer. De står overfor en veldig vanskelig situasjon, i likhet med veldig mange andre som blir returnert dit, sier familiens advokat.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere