RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wall Street falt tilbake

Sist oppdatert:
Wall Street falt klart torsdag på makrotall og svake resultater. Les mer her:
Det amerikanske aksjemarkedet falt klart torsdag. Ved avslutningen hadde Dow Jones-indeksen falt 102 poeng til 10.852 poeng.

Samtidig var den brede S&P 500-indeksen ned 12 poeng til 1.271 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 29 poeng til 2.281 poeng.

Det var svake produktivitetstall før børsstart i USA som var med på å tynge aksjemarkedet. På forhold ventet markedet en oppgang på 0,5 prosent i fjerde kvartal, mens fasiten for produktivitetsutviklingen viste nedgang på 0,6 prosent.

I tillegg tiil dette var det svake tall ute fra industrikonglomeratet Tyco og svake tall fra kabel-TV-leverandøren Comcast.

På den positive siden for det amerikanske markedet, var det et markant fall i oljeprisen torsdag, etter at den internasjonale atomenergibyrået IAEA ikke klarte å ta en beslutning i Iran-spørsmålet.

Aksjemarkedet ble også tynget av rykter om at amerikanske myndigheter ville heve sin terrorberedskap. Ryktene ble avvist av myndighetene.

Oljefall på børsen

Oljeprisen falt videre tilbake etter gårsdagens svalestup i USA. Dermed rømte investorene på børsen oljeaksjene. Dette førte til at oljeaksjene Statoil, Norsk Hydro og DNO falt 1,63, 2,11 og 2,24 prosent.

Norsk Hydro ble børsens mest omsatte aksje så langt denne dagen. Selskapet meldte at de kommer til å få en resultatmessig skrell på 3,2 milliarder kroner i fjerde kvartal. Omfattende kostnader i forbindelse med sikring av råvareprisene i derivatmarkedet og diverse andre poster gjorde at selskapet kom med et resultatvarsel.

Den siste tidens store interesse for riggaksjer var også fraværende denne dagen. John Fredriksens SeaDrill falt 3,31 prosent i dagen handel og fikk følge av Ocean Rig som endte ned 2,52 prosent.

Investorene kastet seg over de it-relaterte aksjene på Oslo Børs, shippingaksjene var også i støtet denne dagen.

Dagens suverene vinner ble it-konsulentselskapet Ementor. Aksjen steg 26,64 prosent etter at selskapet melde at de fusjonerer med det danske it-selskapet Top Nordic. Det har lenge versert rykter om denne fusjonen, og senest i forrige uke steg aksjen på en artikkel i den danske avisen Børsen.

Fusjonen er industrielt gunstig for begge parter, og en rettet emisjon mot de eierne av det danske selskapet gjør at Ementor ikke trenger å hente ytterligere penger i markedet. Dermed er emisjonsspøkelset i Ementor foreløpig skremt bort.

Oljenedgangen førte til at aktørene på Oslo Børs ble interessert i annet enn bare oljerelaterte aksjer denne dagen. Tomra steg 3,79 prosent på stor interesse i aksjen. Strømforsyningsselskapet Eltek fikk seg også en etterlengtet opptur denne dagen. Aksjen endte opp 3,29 prosent. Videokonferanseselskapet Tandberg ble sendt opp 5,50 prosent mot slutten av dagen.

Bulkrederiet Jinhui Shipping steg 9,21 prosent etter at tørrbulkratene styrker seg videre denne dagen. Oljefallet bidro nok til at investorene ser seg om etter andre investeringsalternativer denne dagen. Golden Ocean Group steg 3,53 prosent denne dagen.

Biotec Pharmacon fulgte etter Jinhui på vinner listen og inntok dermed tredjeplassen over aksjene som steg mest denne dagen. Aksjen steg 7,55 prosent i forhold til gårsdagens sluttkurs.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises overrasket markedet med langt bedre fjerde kvartalstall enn ventet. Investorene på Oslo Børs reagerte med å sende aksjekursen opp 5,88 prosent like etter tallene ble sluppet. Etter at det amerikanske markedet åpnet steg RCL-aksjen videre og endte opp 6,04 prosent.

Det var ikke bare fryd og gammen blant it-selskapene denne dagen. Fast meldte i går kveld om bedre kvartalstall enn det som var ventet på forhånd. Aksjen ble likevel sendt ned 3,25 prosent.

Data Respons toppet taperlisten denne dagen med en tilbakegang på 10,37 prosent. Selskapet skuffet markedet med fjerde kvartalstallene de la fren tidligere i dag. Det lille oljeselskapet PA Resources fulgte etter med en nedgang på 4,12 prosent. Golar LNG ble sendt ned 4,02 prosent.

Gårsdagen oppgang i lakseaksjene var også erstattet med nedgang i dag. Pan Fish falt tilbake 3,2 prosent og fikk følge av Fjord Seafood og Cermaq som endte ned henholdsvis 3,55 og 3,97 prosent.

Nedgang på Wall Street

Dow Jones Industrial faller tilbake 0,19 prosent til 10.933,06 poeng like etter Wall Street åpnet. Den mer brede S&P 500 indeksen faller 1,94 poeng til 1280,52 poeng, tilsvarende en nedgang på 0,15 prosent.

Teknologiaksjene notert på Nasdaq Composite er ned 0,25 prosent like etter Wall Street åpnet. Indeksen faller dermed 5,68 poeng til 2304,88 poeng.

Dagligvarekjedesalget gikk bedre enn hva estimatene til analysetjenesten Thomson First Call hadde ventet. Analytikerne ventet at salget skulle stige med 4 prosent i januar, mens Wal-Mart meldte før helgen at de forventer salget skal øke med 4,7 prosent.

Produktiviteten i USA falt med 0,6 prosent i fjerde kvartal, mens det var ventet at den skulle stige med 0,5 prosent. Det er den svakeste utviklingen i den amerikanske produktiviteten siden 2001. Selv om produktiviteten sank i fjerde kvartal, så økte arbeidskostnadene med 2,4 prosent i samme periode.

Tall fra amerikanske arbeidsmyndigheter viser at antallet nye førstegangssøkere til arbeidsledighets trygt faller i forhold til hva som var forventet. Antallet førstegangsøkere ble 273.000, mens det på forhånd var ventet at 295.000 nye arbeidsledig skulle søke om stønad.

Mot en nedgang

Industriindeksen Dow Jones ligger an til å falle tilbake 0,38 prosent fra onsdagens sluttkurs. Den teknologitunge Nasdaq indeksen ligger an til å åpne ned 0,44 prosent. Den brede S&P 500 indeksen indikeres å starte dagen med en nedgang på 0,37 prosent.

Blandede makrotall fra amerikanske myndigheter gjør at skepsisen til den amerikanske økonomien smyger tilbake. Produktiviteten i USA falt med 0,6 prosent i fjerde kvartal, mens det var ventet at den skulle stige med 0,5 prosent.

Produktiviten faller tilbake samtidig som at arbeidskostnadene øker.

Tall fra amerikanske arbeidsmyndigheter viser at antallet nye førstegangssøkere til arbeidsledighets trygt faller i forhold til hva som var forventet. Det var på forhånd ventet at 295.000 nye arbeidsledig skulle søke om stønad.

Sammen med skuffende resultatstall fra store selskap som Tyco gjør at investorene i New York er nervøse i forkant av den kommende børsdagen.

Optimismen må vike

Gårsdagens optimisme er så langt erstattet med noe skepsis denne dagen. Hovedindeksen faller videre tilbake ved lunsjtider og er nå ned 0,32 prosent til 357,30 poeng.

Norsk Hydro er børsens mest omsatte aksje så langt denne dagen. Aksjen faller tilbake 1,63 prosent. Selskapet melder at de kommer til å få en resultatmessig skrell på 3,2 milliarder kroner. Omfattende kostnader i forbindelse med sikring av råvareprisene i derivatmarkedet og diverse andre poster gjør at selskapet kommer med et resultatvarsel.

Oljeprisen fortsetter sin flate utvikling denne dagen, etter gårsdagens fall steg den noe i morgentimene, men faller tilbake til uforandret terreng.

De andre oljeselskapene får også en tilbakegang denne dagen. Statoil og DNO faller tilbake 1,65 og 1,35 prosent.

Ementor topper vinnerlisten etter at selskapet skal fusjonere med danske Top Nordic. Ved lunsjtider stiger aksjen 7,81 prosent etter at selskapet melder at de skal fusjonere med danskene. På en pressekonferanse tidligere i dag sa Ementor-sjef Jo Lunder at fusjonene gjør at selskapet ikke trenger å hente noen penger i markedet. Emisjonsspøkelset er dermed i ferd med å forsvinne i Ementor.

Odim steg kraftig på Oslo Børs like etter åpningen. Markedet sendte kursen i været etter at selskapet meldte om en kontrakt verdt 50 millioner kroner. Aksjen faller noe tilbake fra dagens høyeste notering, men stiger likevel 4,94 prosent. Stepstone stiger 3,77 prosent, selskapets referanseaksje, Monster, meldte om gode tall i går og steg 14 prosent i gårsdagens handel i USA.

Ellers utvikler fiskeaksjene seg i ulik retning denne dagen. Domstein stiger 3,48 prosent. Selskapet meldte i går at de har inngått en avtale om å kjøpe alle aksjene i fiskegrossist. Pan Fish og Fjord Seafood som det var stor interesse for i går, faller tilbake henholdsvis 1,60 og 0,19 prosent.

Cermaq faller også noe tilbake med en nedgang på 1,81 prosent, mens Lerøy Seafood Group stiger 0,96 prosent.

Grunnfondsbeviset Totens Sparebank topper taperlisten med en nedgang på 14,09 prosent. Det er kun omsatt for 18.900 kroner og faller dermed på lavt volum.

Data Respons blir straffet av markedet med en nedgang på 8,89 prosent så langt denne dagen. Selskapet la frem fjerde kvartalstall i dag tidlig, og overbeviste tydeligvis ikke markedet. Simrad Optronics fortsetter gårsdagens tilbakegang og faller videre 4,88 prosent.

Børsene i Europa har en blandet utvikling ved lunsjtider. De danske og svenske aksjemarkedene stiger, mens de tyske, britiske og franske aksjeindeksene faller noe tilbake fra gårsdagens sluttnoteringer.

Nedgang i Oslo

Oslo Børs starter dagen med en tilbakegang fra gårsdagens fine avslutning. Hovedindeksen faller tilbake 0,32 prosent til 358,30 poeng.

Ementor topper vinnerlisten etter at selskapet skal fusjonere med danske Top Nordic. Markedet sender Ementor kursen opp 10,75 prosent på meldingen og det er stor interesse for aksjen.

Odim melder om nok en kontrakt på seismikkarbeid verdt 50 millioner kroner. Selskapet har den siste tiden meldt om flere kontrakter og aksjen stiger 10,29 prosent like etter børsen åpnet. Stepstone stiger 3,77 prosent.

Norsk Hydro og Statoil faller 1,51 og 1,63 prosent etter en times børshandel. Norsk Hydro kom med et resultatvarsel i dag. Selskapet melder at de kommer til å resultatføre urealiserte tap relatert til derivatposisjoner i råvaremarkedet på 1,4 milliarder kroner før skatt.

Norsk Hydro har også langt høyere omkostninger uten kontantstrømeffekt i fjerde kvartal. Omkostningene blir på 1,8 milliarder kroner før skatt og relaterer seg til problemer med nedskrivninger i virksomhetene Magnesium og Valsede Produkter, kostnadsføring av verdien på visse seismiske databaser som Hydro overtok gjennom oppkjøpet av Spinnaker Exploration Company, i tillegg til nedskrivning av Telemark-feltet i Mexicogolfen,

Oljeprisen falt kraftig i den amerikanske handelen i går kveld. Oljelagertallene viste at de amerikanske lagrene øker. I dag morges steg oljeprisen litt igjen, men har nå tilnærmet en flat utvikling.

It-selskapet Data Respons tryner etter at selskapet presenterte fjerde kvartalstall i dag tidlig. Aksjen er ned 8,15 prosent, etter at driftsresultatet ble svakere enn hva tilfellet var samme periode året før.

Golar LNG faller videre ned etter gårsdagens kursfall i USA i går. Aksjen er ned 3,77 prosent og får følge at Diagenic og Fara som er ned henholdsvis 3,76 og 3,70 prosent.

Riggselskapet PetroJack stiger 1,49 prosent, det er ikke noe nytt fra selskapet annet enn at Berge Gerdt Larsens Oil Independent Tools har gjort en rekke finansielle vendinger med sine aksjeposter i selskapet.

IT-fokus på Oslo Børs

Ementor meldte markedet natt til torsdag at de har nådd en enighet med sin danske konkurrent Topnordic om fusjon. Dette har vært spekulert i lenge, men nå slår de to selskapene seg sammen ved at Ementor kjøper Topnordic med oppgjør i Ementor-aksjer.

Dette vil prege handelen på Oslo Børs torsdag sammen med sterke resultater fra Fast. Som vanlig innfridde Fast omsetningsforventningene til analytikerne, mens de kom noe svakere ut hva angår resultat, noe som heller ikke burde være en overraskelse.

Det er ventet en god strøm av positive nyheter ettersom selskapet har samlet nye, gamle og kanskje kommende kunder til et stort evenement i Miami, og aksjekursen kan stige etter å ha vært noe svak den siste tiden.

Oljen vil uansett prege Oslo Børs. Oljeprisen fikk seg en alvorlig knekk onsdag kveld, etter å ha vært særdeles volatil. Oljelagertall fra USA sendte ned oljeprisen, men usikkerhet rundt situasjonen i Iran sender prisen opp i morgentimene torsdag. Om investorene vil orke spenningen, eller ta gevinst i oljeselskapene, gjenstår å se.

IT-selskapet Data Respons kom med sterke tall for fjerde kvartal tirsdag morgen, noe som kan sende aksjen opp.

Aksjene i Pan Fish og Fjord Seafoods kan trekkes opp torsdag etter at en artikkel i Finansavisen hevdet at de to selskapene skal være i samtaler med laksegiganten og børsaspiranten Marine Harvest. Dette kan sende aksjene opp.

Norsk Hydro meldte en halv time før børsåpning om at selskapet må gjøre nedskrivninger innen aluminium og oppkjøpet av det amerikanske oljeselskapet Spinnaker på til sammen 1,8 milliarder kroner. Dette kan sende kursen i tungvekteren ned torsdag.

Oppgang i Asia - og USA

Det asiatiske aksjemarkedet steg anført av den japanske Nikkei 225 indeksen, som endte på det høyeste nivået siden september 2000.

Nikkei steg 1,4 prosent mens den bredere Asia-indeksen til Morgan Stanley var lite endret. S&P/ASX 200 indeksen i Australia falt 1 prosent.

Boeing hjalp Wall Street

Det ble oppgang for Dow Jones indeksen etter at Boeing la frem sterke tall onsdag, og imponerte markedet med fremtidsutsiktene.

Dette trakk på Dow Jones indeksen med 0,8 prosent. Nedgang for energiselskapene holdt imidlertid S&P 500 indeksen noe tilbake. Den brede indeksen endte opp 0,2 prosent mens teknologitunge Nasdaq-composite steg 0,2 prosent.

Av de 298 selskapene som så langt på Wall Street har levert tall for fjerde kvartal har 63 prosent levert bedre enn det analytikerne har forventet. Det melder Bloomberg, som heviser til at gjennomsnittet siden 1994 har vært på 59 prosent. Resultatsesongen har med andre ord ikke bydd på ubehagelige overraskelser.

Men tungvektere som Intel, Yahoo! og Google har sendt bølger i markedet, mens de tunge industriselskapene som Caterpillar har drevet Dow Jones indeksen opp 1,4 prosent i januar 2006. Det er beste januar-oppgang for indeksen siden 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere