RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wall Street med oppgang

Sist oppdatert:
De amerikanske aksjebørsene løftet seg i handelen torsdag. Sjekk utviklingen her
Med inflasjonsutviklingen som ventet, var det et moderat positiv utvikling på de amerikanske børsene torsdag. Tidligere i dag viste tall for utviklingen i amerikanernes personlige inntekter og forbruk i november. Tallene kom på linje med markedsforveningene.

Den brede S&P 500-indeksen steg 5,33 poeng til1.268,12 poeng torsdag, mens Nasdaq Composite-indeksen steg 14,83 poeng til 2.246,49 poeng. Dow Jones-indeksen steg samtidig 55,71 poeng til 10.889,44 poeng.

Så langt i desember har ikke utviklingen i det amerikanske aksjemarkedet vært like god som i november. Flere analytikere har sittet på et julerally som ikke har kommet. Uansett virker det amerikanske markedet noe retningsløst for øyeblikket.

I oljemarkedet var det tilbakegang. Den amerikanske råoljeprisen, WTI, falt 28 cent til 58,28 dollar, og er dermed klart under det psykologiske nivået på 60 dollar pr. fat.

Samtidig var gullprisen over sitt psykologiske nivå, og sluttet handelen på 505 dollar pr. unse.

Oljesmurt oppgang

På en rolig børsdag steg Oslo Børs mer enn de andre europeiske børsene. Hovedindeksen endte på 328,43 poeng, opp 0,77 prosent.

Det var uten tvil DNO sin dag på børsen. Etter å ha meldt om funn i Nord-Irak sendte markedet aksjen opp utrolige 34,72 prosent. DNO ble også dagens vinner sett i omsetning, omsetningen i aksjen en over 2 milliarder.

Det ble innført en børspause i it-kjempen Ementor etter at den hadde steget 17,3 prosent. Etter en liten stund ble aksjen tatt opp til handel igjen, og aksjen endte opp 16,02 prosent. Det kom ingen melding fra verken selskapet eller Oslo Børs.

Strømme steg 12 prosent etter at meldingen om at fusjonen med Tesma er blitt godkjent.

Ellers steg oljeselskapene Norsk Hydro og Statoil på høyere oljepris. Tandberg steg 5,84 prosent, uten at det kan knyttes til noen selskapsspesifikk informasjon.

Blant dagens tapere finner vi Namsos Trafikkselskap, Nutri Pharma og Luxor som falt mellom 5 og 4 prosent på svært lavt volum.

Wall Street i blått

Det er ventet at teknologiaksjer kommer til å være i støtet denne dagen. Blackberry-produsenten Research In Motion, melder idag at de kommer til å ha høyere inntjening enn hva forventningene tilsier. Et annet teknologiselskap, Micron Technology skuffer markedet med sine tall.

Alle de tre hovedindeksene på Wall Street er opp like etter åpningen. Det er ingen store utslag og børsene preges av få signaler å rette seg etter. Børsene i Europa er også svakt opp, men det er laber aktivitet på alle børsene.


Ventet flat åpning

Indeksfuturene på Wall Street indikerer en flat åpning. Futurene styrker seg og tar igjen nedgangen de hadde tidligere på dagen.

Ukentlige tall for førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA, fra det amerikanske arbeidsdepartementet kom idag og tallene tilsier at det er færre søkende. På forhånd ventet markedet et fall på 4.000 til 325.000. Fasiten havnet på 318.000.

DNO-fest i Oslo
Hovedindeksen var opp 0,5 prosent til 327,75 poeng til lunsj. Dermed fortsatte den moderate oppgangen på en ellers juleslapp børs.

Det var særlig én aksje som var i fokus på Oslo Børs. Oljeselskapet DNO steg kraftig etter meldingen om fulltreff i den første letebrønnen selskapet nå borer i Nord-Irak.

DNO-aksjen var opp 16,1 prosent til 44,90 kroner etter åpningen.

Prisen på nordsjøolje steg 0,8 prosent til 57,08 dollar til lunsj torsdag. Likevel var Statoil-aksjen lite endret ved lunsjtider. Hydro steg imidlertid 1,3 prosent. Hydro-aksjen har fått mye juling etter signalene på siste kvartalmarkedsdag.

Hydro vil gjøre endringer i sin aluminiumdivisjon.

Ellers var en rekke av oljeselskapene på vinnerlisten til lunsj.

På taperlisten til lunsj var lite handlede Nutri Pharma og CanArgo.

DNO rett i taket

Hovedindeksen var opp 0,3 prosent til 326,92 poeng torsdag etter åpningen. Det var særlig oljeselskapene som trakk opp etter åpningen, og DNO ledet an.

Selskapet meldte om funn av olje i den første letebrønnen de nå borer i Nord-Irak. Dette likte investorene, som sendte DNO-aksjen opp hele 8 prosent til 41,70 kroner i åpningsminuttene.

En god utvikling i oljeprisen sist døgn var også med på å trekke opp Statoil og Hydro etter åpningen. De to steg henholdsvis 0,3 og 0,7 prosent etter noen minutters handel.

Også på vinnerlisten blant oljeselskapene var PA Resources, som steg 3,5 prosent etter åpningen.

Teknologiselskapet Ignis steg også bra, og var opp 3,4 prosent til 1,23 kroner på meldingen om et oppkjøp i Korea. Ellers var også teknologiselskapet Birdstep på vinnerlisten, etter at First Peter Hermanrud har tatt inn aksjen på listen over hans juleraketter.

På taperlisten torsdag morgen var Frontline, som falt 2,3 prosent etter åpningen. Dette aksjen ble påvirket av fallet i ratene i stortankmarkedet den siste tiden.

Oslo Børs ventet opp

Det er ventet at det vil bli en rolig dag på Oslo Børs. Julefreden begynner å senke seg over verdenbørsene og det påvirker også Oslo.

Ignis meldte idag at de har kjøpt et koreansk selskap for 7 millioner dollar, kjøpet vil gi en dobling i omsetningen for Ignis og vil også gi en bedret resultateffekt.

Tankratene og gullprisen er tunge tidlig på dagen og det er ventet at aksjene knyttet til disse indikatorene vil følge nedgang.

Ellers har produsenten Kverneland kommet med et resultatvarsel. I tillegg sier de i en melding de har besluttet å selge sin 50 prosents eierandel i det franskeselskapet Bobard.

Europa har åpnet nærmest uforandret. De fleste børsene ute har åpnet flatt og det er små forandringer så tidlig på dagen. FTSE 100, DAX og CAC 40 er tilnærmet uforandret.


Små endringer i Asia og USA

Natt til torsdag var det en liten tilbakegang på de asiatiske børsene. Etter gårsdagens topp var Morgan Stanleys asiaindeks ned 0,1 prosent, etter å ha steget 2 prosent de siste fire dagene.

Også i Tokyo var det en liten tilbakegang. Nikkei-indeksen falt 0,1 prosent og var på 15.941,37 poeng rett før stengning.

Moderat oppgang på Wall Street

Børsene i New York hadde en volatil slutt på dagen. Alle de tre hovedindeksene steg jevnt og trutt frem til klokken 19 norsk tid. Deretter falt de noe tilbake før de tok seg noe opp mot slutten av dagen. En rekke store oppkjøp førte til at børsene styrket seg. IBMs oppkjøp av programvareselskapet Micromuse Inc preget noe av dagens handel på Wall Street. IBM blar opp 865 millioner dollar for selskapet. Harddiskselskapet Seagate Technologies meldte at de vil kjøpe konkurrenten Maxtor for 1,9 milliarder dollar. Betalingen vil skje i form av aksjer, og priser Maxtor til 60 prosent over tirsdagens sluttkurs.

Til tross for at 4 dager med nedgang ble snudd til oppgang var det enkelte faktorer som førte til at det ble en moderat oppgang. Konkurstruede General Motors fortsatte nedgangen og falt 2 prosent, sammen med en høyere oljepris bidro disse til å legge en demper på oppgangen.

Til tross for den volatile slutten på dagen endte alle indeksene opp. Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 0,26 prosent på 10.833.73 poeng. Nasdaq steg 0,42 prosent til 2.231,66 poeng, mens S&P 500 la på seg 0,25 prosent til 1.262,79 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere