RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wall Street opp etter FED

Sist oppdatert:
Wall Street steg etter at den amerikanske sentralbanken satte opp renten. Les om renteutviklingen her
Det amerikanske aksjemarkedet steg tirsdag. Oppgangen kom etter at den amerikanske sentralbanken satte opp renten til 4,25 prosent. Likevel tolket investorene rentebeskjeden som at man nå ser enden på FEDs stadige rentehopp.

Aksjer som Pfizer, Procter & Gamble og Altria var blant aksjene som dro opp Dow Jones-indeksen. Til slutt endte Dow'en opp 56 poeng til 10.824 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 4 poeng til 2.265 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen var opp 7 poeng til 1.267 poeng.

Ny børstopp

Hovedindeksen nådde en ny toppnotering tirsdag, etter at intradag-handelen nådde 332,13 poeng. Til slutt endte Hovedindeksen på 331,09 poeng, noe som var en oppgang på 0,8 prosent i dag.

Det var særlig riggaksjene som var i fokus på Oslo Børs. Bakgrunnen var at Petter T. Smedvig og Smedvig-famlien selger seg helt ut av selskapet de har vært hovedeier i i 32 år. Amerikanske Noble går nå tungt inn i det norske riggmarkedet, etter kjøpet av Smedvig-posten. Dermed starter spekulasjonene om at økt konsolidering i riggmarkedet.

Det var også fart i Ocean Rig, SeaDrill og Fred. Olsen Energy i løpet av tirsdagen.

Ellers var det oppgang for oljetungvekterne Statoil og Hydro i dag. Førstnevnte steg 1,6 prosent, mens Hydro steg 1,1 prosent. Ved avslutningen på Oslo Børs var for øvrig prisen på nordsjøolje opp 0,5 prosent til 59,72 dollar.

Utenfor de oljerelaterte aksjene var det fortsatt fokus på Opticom. Ved avslutningen var denne teknologiaksjen ned 15,1 prosent til 160,50 kroner. Det har vært ventet at aksjen skal falle kraftig i tråd med at aksjonærkampen i selskapet er i ferd med å avsluttes.

Det var imidlertid ikke klart om Opticom-styret ville svare ja til det mye omtalte Fast-budet tirsdag ved børsslutt.

Like før børsslutt dro noen store handler fra meglerhusene Morgan Stanley og Deutsche Bank opp Opticom-aksjen 10 kroner.

Svakt og flatt på Wall Street

Det åpner flatt til negativt på Wall Street tirsdag i påvente av rentebeskjed fra den amerikanske sentralbanken.

Dow Jones er ned 0,08 prosent mens S&P 500 er ned 0,1 prosent. Nasdaq-indeksen faller ned 0,23 prosent rett etter åpning.

Flat start ventes før FED

I dag er det rentemøte i den amerikanske sentralbanken og futuresmarkedet indikerer derfor en flat åpning på Wall Street.

Flere sterke tall fra amerikanske selskap sørger uansett for at det er positive nyheter på oppsiden.

Riggfest på Oslo Børs

Det var riggfest på Oslo Børs tirsdag. Petter T. Smedvig og Smedvig-familiens nedsalg i selskapet de har hovedeier i 32 år, dro i gang riggrallyet. Kjøperen er det amerikanske riggkonsernet Noble Corporation.

Smedvig var opp 16,2 prosent til 186,50 kroner til lunsj. Kjøpet drar samtidig i gang spekulasjonene om at amerikanerne øker interessen for andre norske riggaksjer. På vinnerlisten til lunsj var både Petrojack, Sinvest og Ocean Rig.

John Fredriksen-relaterte SeaDrill var opp 3,8 prosent på høyt volum til lunsj.

Øverst på taperlistern til lunsj var Opticom, som var ned hele 9,5 prosent. Bakgrunnen for fallet er at investorene selger Opticom-aksjer etter at aksjonærkrigen ebber ut. Samtidig virker det som flere investorer ikke ønsker å være med på å prise Hans Gude Gudesens satsing til over 1 milliard kroner, noe de tidligere har gjort.

Hovedindeksen var opp hele 0,8 prosent til 331,19 poeng. Tidligere i dag nådde indeksen en ny all time-high, som lyder på 331,62 poeng.

Smedvig og Opticom i fokus

I en børsmelding tirsdag morgen meldte Petter T. Smedvig at han hadde solgt alle sine aksjer i Smedvig til amerikanske Noble Corporation, som dermed har nesten 40 prosent av A-aksjene i selskapet.

Aksjene ble kjøpt til en kraftig premie, noe som vil kunne trekke opp hele offshore og riggsektoren tirsdag. Spekulasjoner vil også komme om Smedvig nå er i spill og om det kan komme et amerikansk bud ettersom Smedvig-familien samlet sett selger seg kraftig ned.

Uansett signaliserer amerikanerne at de nå er på banen, noe som vil trekke opp hele sektoren.

Dramatikken rundt Fast og Opticom forsetter. Mye tyder på at Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen går på en realt nederlag i kampen om kontroll i Opticom. Fast vil komme med sitt bud på selskapet før børsen starter tirsdag morgen, og etter det iMarkedet.no kjenner til vil Orkla akseptere. De er store aksjonærer både i Fast og Opticom, noe Stordalen og Spetalen ikke er.

Dermed blir de to investorene bli sittende alene om å slåss mot ledelsen i Fast samt styret i det norske IT-selskapet. Det kan bli en tung kamp å vinne. Det er ventet at Opticom-aksjen vil falle tirsdag morgen som følge av budet fra Fast, ettersom kursen i IT-selskapet har blitt inflantert av maktkampen i selskapet.

Oljeprisen steg betydelig mandag kveld, noe som kan trekke Oslo Børs til enda en ny toppnotering før nyttår.

I Europa er børsene opp. FTSE-100 i London er forholdsvis flat mens DAX-indeksen i Frankfurt stiger 0,07 prosent. CAC-40 indeksen i Paris er opp 0,14 prosent.

Videre oppgang i Asia - blandet i USA

Det asiatiske markedet forsatte å stige tirsdag. Morgan Stanleys Asia-indeks steg 0,3 prosent og steg til det høyeste nivået siden april 2000. Ni av de ti industrigruppene i indeksen steg.

Nikkei 225 falt imidlertid tilbake 0,1 prosent etter gevinstsikring mens Topix-indeksen holdt seg noe i pluss.

Blandet før rentemøte

De amerikanske børsindeksene endte dagen blandet mandag. Forsiktig handel i forkanten av denne ukens rentemøte var en av årsakene.

Blant tungvekterne var Merck i fokus etter at selskapet tapte en viktig sak i retten mandag.

Dow Jones-indeksen endte dagen 0,1 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,2 prosent. Den brede S&P 500-indeksen steg 0,1 prosent mandag.

Fokus mandag var også flere viktige fusjonsavtale. Som iMarkedet skrev tidlig mandag, var det ventet at ConocoPhillips ville legge frem et bud på Burlington Resources. Etter stengning mandag ble budet bekreftet.

I filmindustrien meldte Viacoms Paramount-del i budkampen om DreamWorks SKG. Tidligere har NBC Universal lagt inn bud på selskapet.

Investorene venter for øvrig at den amerikanske sentralbanken signaliserer på et møte tirsdag at de vil avslutte sin runde med renteløft for denne gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere