RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wall Street peker ned

Sist oppdatert:
Det ser ut til å bli en ny tung dag for meglerne på Wall Street.
Pilene før åpning av aksjehandelen i New York peker mot en ny turbulent dag med fall. Uroen rundt lånemarkedet og de såkalte subprimelånene blusset opp igjen tirsdag og uroen ser ut til å fortsette onsdag ettermiddag når handelen åpner i USA.

Det eneste positive fra det amerikanske markedet i dag er inflasjonstallene for juli som viste at prisene fortsatt viser kun svak oppgang. Inflasjonstallene kom inn på konsensus.

Futureshandelen mot Dow Jones-indeksen indikerer et fall på 0,5 prosent fra åpningsbjellen på New York Stock Exchange ved 15-tiden norsk tid.

Blant faktorene som skaper usikkerhet i dag er forfall for å trekke kontanter ut av en rekke hedgefond, hvor det er 45 dagers oppgjørsfrist. Dermed må salgene skje i dag skal investoren ha oppgjør før utgangen av tredje kvartal.

Det asiatiske markedet fikk også en del medfart i natt, og japanske banker meldt i natt om tap i forbindelse med eksponering i subprimemarkedet. Det europeiske aksjemarkedet har fulgt trenden fra Wall Street tirsdag kveld, og de viktigste markedene er ned mellom 0,8 og 1,5 prosent.

Ingen bedring i Oslo

Etter en forventet svak åpning onsdag morgen har Oslo Børs falt videre utover formiddagen.

Rett før 13-tiden onsdag var hovedindeksen ned 2,2 prosent i Oslo som følge av den internasjonale børsuroen rundt det amerikanske lånemarkedet. Fallene startet igjen i USA i går kveld og har fortsatt rundt kloden i løpet av natten og formiddagen.

Taperlisten omfattet over 130 selskaper på Oslo Børs ved 13.-tiden, men 20 kunne notere oppgang. 218 aksjer var uendret.

Det er bredt fall også i Europa onsdag med de viktigste børsene, Frankfur tog London ned en knapp prosent.

En oppgang i oljeprisen på 0,7 prosent så langt onsdag har heller ikke kunnet bremse det norske børsfallet, tross oljesektoren tungevekting i indeksen. Statoil og Hydro var ned henholdsvis 2,5 og 2,7 prosent ved 13.tiden.

Det har vært et nytt resultatrush på Oslo Børs onddag med mer enn ti selskaper som har lagt frem tall. Mest fokus var det på oppdrettsgiganten Marine Harvest Group. Etter fall fra åpning så har aksjen steget utover formiddagen. Ved 13-tiden var aksjen opp 1 prosent tross manglende innfrielse av forventningene. Oppgang i lakseprisen og signalene fra selskapet har snudd fallet.

Ellers på den korte vinnerlisten var også andre oppdrettsaktører som Salmar og Lerøy Seafood å finne etter hoppet i lakseprisen meldt av SSB tidlig onsdag formiddag.

Av de andre selskapene som har rapportert onsdag så er Crew Minerals, Simtronics og Solstad Offshore på vinnerlisten.

En av de store taperne i dag er forvaltningsselskapet Acta, som tross gode resultater blir rammet av børsuroen. Gullselskapet Crew Gold ser heller ikke ut til å ha innfridd markedets forventninger og er ned 4,6 prosent.

Gassgiganten Bergesen Worldwide Shipping slet også i andre kvartal og ser sendt ned 4,5 prosent onsdag.


Milliardene forsvinner

Det er bare trist som faen.

Det er en ny svak dag på Oslo Børs. Hovedindeksen startet umiddelbart med en nedgang på hele 1,6 prosent til 469,67 poeng. Dermed er indeksen opp kun 4,4 prosent siden starten av året.

Det var kun 9 vinneraksje av børsens over 220 aksjer. Taperlisten var noe lenger, for å si det mildt. Det var et bredt fall for børsselskapene, med Ignis øverst på taperlisten. IT-aksjen falt 5,7 prosent etter åpningen.

Blant de mest omsatte var Marine Harvest øverst på taperlisten. Lakseselskapet inviterte journalister og analytikere på lakseburger på McDonalds-restauranten i Klingenberggaten i Oslo. Lakseburgeren til McDonalds smakte bedre enn tallene til Marine Harvest. Leverte svaketall på bunnlinjen, etter svikt ved anleggene i Chile.

I tillegg til den vedvarende utfordrende situasjonen med sykdom i Chile, er det fallende laksepriser. Etter en halv times handel var Marine Harvest-aksjen ned 2,7 prosent til 6,46 kroner.

Asia til ny bunn

Ikke uventet har tirsdagens nye runde med børsuro smittet over på det asiatiske markedene i natt. Med finansaksjene i spissen som følge av nervøsiteten rundt lånemarkedet falt de asiatiske børsene i natt til de laveste nivåene på tre måneder.

Det er igjen bekymringer rundt de såkalt subprimelånene i USA og meldinger om banktap på disse engasjementene som dro ned i natt.

To av Japans største banker, Mitsubishi UFJ og Sumitomo Mitsui falt i natt til de laveste nivåene på to år. Det er ikke mange årene siden Japan klart å friske melde sitt banksystem som i en årrekke var preget av store mengder råtne låneporteføljer.

Finaske Nokias melding om at batterier produsert av japanske Matsushita Eletric Industrial må byttes ut i 46 millioner mobiltelefoner, sendt også sistnevnte til de laveste nivåene på to år.

Morgan Stanleys Asia-indeks er på vei mot den laveste sluttkursen siden begynnelsen av mai etter et fall på 1,8 prosent en time før stengetid i Japan. I Tokyo var Nikkei 225-indeksen ned 1,9 prosent en time før stengetid. Singaporebørsen var ned over 3,2 prosent ved 7-tiden norsk tid, og Hong Kong-børsen 2,8 prosent.

Begredelig nedgang i USA

Tross oppløftende makrotall endte Wall Street ned tirsdag på fortsatt kreditturo og svake resultater.

Etter en usikker åpning tirsdag fortsatte de amerikanske børsene mandagens nedtur og endte ned. Oppløftende makrotall om USAs handelsunderskudd klarte ikke å overbevise investorene, etter at blant annet Wal-Mart leverte svake resultater. I tillegg tynger fortsatt uroen i kredittmarkedet, som har ridd de amerikanske børsene som en mare den siste tiden.

Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, falt over 200 poeng.

På makrofronten kom oppløftende tall om USAs handelsunderskudd i dag. Handelsunderskuddet kom inn lavere enn fryktet, men hindret likevel ikke børsene fra å fortsette nedgangen. I juni var underskuddet på 58,1 milliarder dollar, mens det på forhånd var ventet et underskudd på 61,0 milliarder dollar, ifølge en sammenstilling foretatt av Bloomberg News. Også tall for produsentprisene kom i dag. Disse viste en lav kjerneinflasjon, mens totalen var høyere enn ventet.

Den amerikanske varehandelsgiganten Wal-Mart kom med negative signaler rundt inntjeningsutviklingen. Dette bidro til å dempe investeringslysten i markedet. Denne informasjonen parret med fortsatt uro over kredittmarkedet, trakk indeksene ned.

- Wal-Marts lavere guideing forsterket frykten om at lavere forbruk er en realitet, sa sjefsmarkedsstrateg Art Hogan i Jefferies & Co. til MarketWatch.

Selskapet stupte over fem prosent etter uttalelse om at man venter en EPS på 0,62-0,65 i tredje kvartal. På forhånd ventet analytikerne en EPS på 0,68 dollar.

Kredittmarkedet er fortsatt en verkebyll for investorene til tross for at sentralbanker verden over har pumpet milliarder inn i markedet for å unngå likviditetskriser. I verste fall ser dette ut til å ha motsatt effekt.

Banken Citigroup falt 1,70 prosent etter at Sanford C. Bernstein & Co kom med en analyse hvor de anslår at finanskonsernet kan tape mellom 1,2 og 1,5 milliarder dollar i forbindelse med finansiering av oppkjøp, og mellom 0,5 og 1,0 milliarder dollar på subprime.

Avmatningen i boligmarkedet medførte at byggevarekjeden Home Depot kunne vise til fallende inntjening. Imidlertid var ikke nedgangen like sterk som analytikerne hadde ventet, men aksjen falt likevel over fire prosent.

Eksklusive ekstraordinære poster hadde selskapet et resultat per aksje på 0,77 dollar i kvartalet, mot ventet 0,73 dollar, ifølge estimater utarbeidet av Bloomberg News.

Datalagringsselskapet EMC falt 3,4 prosent tross en vellykket børsnotering av VMware.

I tillegg har børsnoteringens garantister en opsjon på å tegne seg for ytterligere 4,95 millioner aksjer, noe som verdsetter hele børsnoteringen til nærmere 1,1 milliarder dollar. Nedsalget blir dermed det største innenfor it-sektoren siden børsnoteringen av Google i 2004.

Ved råvarebørsen i New York steg for andre dag på rad refranseoljen WTI med levering i september. Prisen er opp 0,73 dollar til 72,35 dollar fatet. Prisøkningen kommer etter at det amerikanske nasjonale orkansenteret varsler om tropisk storm i det karibiske hav. Frykten er at stormen skal komme innover Mexicogulfen. De siste tre månedene har oljeprisen klatret 16 prosent.

Onsdagens nøkkeltall:
Dow Jones - 1,57% til 13.028,92

Nasdaq - 1,70% til 2.499,12

S&P 500 - 1,82% til 1.426,54

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere