RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wall Street presset av oljeprisen

Sist oppdatert:
Løftet i oljeprisen presset ned aksjene på Wall Street mandag
De ledene amerikanske aksjeindeksene falt tilbake den første dagen i den nye børsuken. Ved avslutningen var Dow Jones-indeksen ned 40 poeng til 10.837 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 16 poeng til 2.258 poeng.

Den brede S&P 500-indeksen var ned 3 poeng til 1.262 poeng.

Ved avslutningen av handelen på New Yorks råvarebørs var oljeprisen ned rett i underkant av 60 dollar pr. fat. Oljeprisen endte opp 59 cent til 59,91 dollar, etter å ha vært over 60 dollarsnivået mesteparten av handelsdagen.

Oljeprisen endte dermed på det høyeste nivået på nesten én måned.

Av selskapsnyheter var den hardt rammede bilprodusenten General Motors ute å meldte om salg av sin billån del til Bank of Nova Scotia. Meldingen løftet GM-aksjen umiddelbart, men den falt senere tilbake igjen.

Ellers løftet Guidant Corp-aksjen seg mandag, etter den overraskende meldingen om overtakelsen av Boston Scientific.

Oljeaksjene i støtet

Til tross for en markant oppgang i oljeprisen mandag, var Oslo Børs kun moderat opp mandag. Hovedindeksen løftet seg 0,3 prosent til 324,62 poeng. Til sammenligning var prisen på nordsjø-olje opp 1,6 prosent til 57,96 dollar ved avslutningen på Oslo Børs.

Oljeprisløftet var med på å trekke opp Hydro-aksjen, som steg 1,5 prosent etter åpningen. Statoil-aksjen var opp 1 prosent ved avslutningen til Oslo Børs.

Innen oljesektoren var det langt mer drag i DNO-aksjen, som løftet seg hele 6,6 prosent ved avslutningen. Også flere andre oljerelaterte aksjer var opp mandag.

Ellers var Opticom-aksjen skikkelig i støtet mandag. Ved avslutningen var denne aksjen opp hele 9,3 prosent til 193,50 kroner. Årsaken til oppgangen mandag var iMarkedet.nos sak om at Opticom-ledelsen krever at Orklas, Spetalens og Stordalens aksjer i Opticom skal gruppes. Hvis dette er tilfelle må opprørerne legge inn et bud på hele Opticom.

Opticom-ledelsens utspill ble kontant avvist av opprørerne.

I Opera skal det visst nok ha gått oppkjøpsrykter mandag, noe som var med på å trekke opp aksjekursen hele 10,2 prosent ved avslutningen. Så langt iMarkedet.no har klart å bringe på det rene er det få holdepunkter i oppkjøpsryktet.

Innen teknologisektoren var også Komplett på vinnerlisten mandag, etter en svært god omsetningsmåned i november.

Røkkes Aker-aksjen fortsatte oppturen fra fredag. Mandag ble denne aksjen tatt inn i DnB Nor Markets ukesportefølje, og dette endte med kursløft på 3,3 prosent.

På taperlisten var PGS, som falt hele 3,9 prosent på svak guiding for 2006. Seismikkselskapet avholdt sin kvartalsmarkedsdag mandag.

Også på taperlisten var Tomra, som ble kastet ut av ukesporteføljene på både Terra og DnB Nor Markets mandag.

Frontline endte ned 1,4 prosent mandag. Oppkjøpsforsøket på konkurrenten Genmar ble raskt avvist. I tillegg valgt den greske ligaen i Genmar å opplyse om de uttallige giftpillene man besitter, hvis Fredriksen prøver seg på et fientlig oppkjøp.

Svak ned på Wall Street

Med en oljepris over 60 dollar fatet, ble Wall Street presset ned mandag etter børsåpningen.

Dow Jones-indeksen var ned 0,1 prosent, mens Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,3 prosent.

S&P 500-indeksen var samtidig ned 0,2 prosent.

Oljeprisen trekker ned Wall Street

Oljeprisen løfter seg videre i forkanten av mandagens børsåpning. Før Wall Street-åpningen var den amerikanske oljeprisen, WTI, 83 cent til 60,15 dollar.

Både det brede markedet og teknologisektoren pekte svakt en halv time før dagens amerikanske børsåpning.

Moderat opp, tross oljerally

Hovedindeksen på Oslo Børs var kun moderat opp mandag til lunsj. Hovedindeksen steg 0,4 prosent til 325,46 poeng, til tross for et skikkelig løft for oljeaksjene.

Ved lunsjtider var prisen på nordsjøolje opp 1,3 prosent til 57,80 dollar, noe som var med på å trekke opp de oljetunge norske aksjene. Statoil steg 1,6 prosent til lunsj, mens Hydro steg 1 prosent.

Oljeselskapet DNO steg 4,5 prosent til lunsj, og havnet dermed høyt oppe på vinnerlisten til lunsj. Flere andre mindre oljeselskaper var også på mandagens vinnerliste.

På toppen på vinnerlisten til lunsj var imidlertid teknologiselskapet Opera, som steg 10,2 prosent. Teknologiaksjen Powel og Kongsberg Automotive var også på toppen av vinnerlisten.

Etter en god utvikling i november-salget, var også e-handelsselskapet Komplett høyt på vinnerlisten. Denne aksjen steg 4,4 prosent til lunsj. Ellers i teknologisektoren fortsatte Opticom-aksjen videre opp mandag. Opticom-aksjen steg 3,4 prosent til lunsj.

Nettavisen spekulerer mandag at så mye som 500.000 aksjer i Opticom mangler for levering til ulike kjøpere. Hvis dette stemmer er det i så fall et meget betydelig antall aksjer som i så fall må dekkes inn straks.

På taperlisten til lunsj var PGS øverst. Seismikkselskapet avholdt en kapitalmarkedsdag mandag. Her var selskapet ute med en blandet guiding for utviklingen fremover. Investorene tolket dette mest negativt, og PGS-kursen falt 4,4 prosent til 194 kroner til lunsj.

Også Yara-aksjen, som hadde kapitalmarkedsdag i slutten av forrige uke, falt tilbake mandag til lunsj.

Opptur på Oslo Børs

Oljeprisen hadde en positiv utvikling mandag morgen, og var med på å dra opp Oslo Børs.

Oljetungvekterne Hydro og Statoil var opp henholdsvis 1,2 og 1,6 prosent etter åpningen. Samtidig var oljeselskapet DNO opp 4,5 prosent.

Ellers på dagens vinnerliste var det også flere oljerelaterte selskaper. Revus og Canargo var begge blant vinnerne, men ble slått av Opticom, Kongsberg Automotive og Consorte.

I Opticom var det fortsatt spenning i forkanten av onsdagens generalforsamling. Begge grupperingene fortsetter å kjøpe aksjer, noe som bidrar til å dra opp aksjekursen i Opticom. Kursen steg 3,1 prosent til 182,50 kroner etter åpningen.

Aker-aksjen hadde også en sterk utvikling, og fortsatte dermed oppturen fra fredag.

På taperaksjene var seismikkselskapet PGS blant dem som fikk juling. Selskapet leverte en blandet guiding i dagens kapitalmarkedsrapport. Dette fikk PGS-kursen til å falle hele 2,2 prosent etter åpningen. Bare Strømme, ContextVision og Mamut gjorde det dårligere enn PGS etter åpningen mandag.

Oljefokus på Oslo Børs

Det ligger an til en positiv start på den nye børsuken på Oslo Børs. Ny oppgang for oljeprisen legger grobunnen for oppgangen mandag.

Det er trolig de oljerelaterte aksjene som vil lede an i dag. I tillegg er det kommet nyheter om at Smedvig selger seg ut av Roxar.

Det er ellers meldt fra e-handelsselskapet Komplett at man har oppnådd en rekordomsetning i november. Seismikkselskapet PGS meldte om en guiding i forbindelse med selskapet kvartalsoppdatering. Guidingen var imidlertid blandet.

Ute i Europa startet de ledende aksjeindeksene med moderat nedgang mandag. I Frankfurt var DAX-indeksen ned 0,2 prosent, mens FTSE-indeksen var ned 0,1 prosent.

I Paris var CAC-indeksen ned 0,1 prosent.

Asia mot femårstopp

Det asiatiske aksjemarkedet startet uken der de slapp i forrige uke. Morgan Stanleys Asia-indeks steg for tredje dag på rad, og var på vei mot det høyeste nivået på fem år.

Morgan Stanley-indeksen måler rundt 1.000 aksjer i asiaregionen, og indeksen steg 0,3 prosent mandag morgen.

Oppgang var det også i Japan, hvor Nikkei-indeksen steg 0,8 prosent.

Markedene i Sør-Korea, Taiwan, Malaysia og Australia var stengt mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere