RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wall street tynget av olje og Fed

Sist oppdatert:
Oljeprisoppgang i kjølvannet av orkanen Katrina sammen med Fed-kommentarer tynget amerikanske aksjer i kveld
Med en oljepris nær 70 dollar utover handelsdagen i USA var det duket for fallende kurser. Det hjalp heller ikke at kommentarene fra det siste sentralbankmøtet i USA ble offentliggjort i dag med kommentarer om inflasjonspress i økonomien.

Dermed var både rente- og oljespøkelset tilstede i dagens handel, ingen av dem faktorer som bidrar til å trekke kursene.

Selv gode konsumenttillitstall og mindre fall enn fryktet i fabrikkordrene kunne hindre en negativ utvikling.

Dow Jones-indeksen endte til slutt ned 0,5 prosent til 10.412,82. Teknologiaksjene på Nasdaq falt 0,4 prosent til 2.129,76, mens det brede markedet ved S&P 500-indeksen falt 0,3 prosent til 1.208,42.

Oljegigantene sover

Statoil og Hydro fulgte ikke med da Oslo Børs strakk seg mot ny rekordnotering tirsdag. Les mer her:

Det ble nok en positiv dag på Oslo Børs tirsdag. Det er flere forhold til det. I første rekke gir oljeprisen godt fundament for videre oppgang i de oljerelaterte aksjene. Dernest er det fokus på morgendagens olje- og oljeserviceseninar som arrangeres onsdag og torsdag i regi av Pareto Securities.

Oslo Børs endte opp 0,4 prosent, mens Statoil og Hydro falt henholdsvis 0,33 og 0,75 prosent.

DNO steg imidlertid 3,11 prosent mens tankrederiet Frontline steg 0,7 prosent. Sistnevnte stiger ettersom det forventes større trafikk av olje fra Midt-Østen til USA i etterkant av stormen som herjet tidligere denne uken.

Det var rally i Blom etter at DNB NOR Markets tirsdag slapp sin introduseringsanalyse av selskapet. Aksjen steg 23,1 prosent til 24 kroner, etter at meglerhuset anbefalte sine kunder å kjøpe med kursmål 35 kroner. Aksjen ble dagens soleklare vinner.

Oppgang etter analyse skjedde også med Sevan, som steg 13,8 prosent etter en analyse fra Sevan Marine, mens Handelsbanken i dag startet dekning av Yara med kursmål 130 kroner, hvilket førte til en kursoppgang på 2,52 prosent til 108 kroner aksjen.

GGS presenterte i dag resultat for andre kvartal, samt om stor interesse for det nyeste klient seisimikksprosjektet i Florida. Dette har sendt aksjen opp svimlende 13,3 prosent. En melding om restrukturering av gjelden i Petrolia Drilling sendte aksjen opp 18,6 prosent.

Det var syv selskap som klarte å stige mer enn 10 prosent mens bare tre av de ti mest omsatte aksjene falt i kurs.

Dagens tape ble IT-selskapet Dynapel, som falt 6,49 prosent mens oljeselskapet Canargo tok en pust i bakken og falt 4,46 prosent.

Nedgang på Wall Street

Det er en tøff dag i det amerikanske aksjemarkedet etter at stormen Katrina har løyet.

S&P 500 indeksen er ned 0,3 prosent etter noen minutters handel mens Dow Jones Industrial Average er ned 0,29 prosent.

Nasdaq-indeksen er ned 0,39 prosent. Det er særlig innen forsikring det er fall i markedet.


Wall Street mot svak åpning

Amerikanerne generelt og forsikringsselskapene spesielt regner nå på skadene som orkanen Katrina har forårsaket på gårsdagens herjinger.

Ifølge Reuters tyder mye på at Katrina vil bli den dyreste orkanen i USAs historie. Dette driver også ned aksjemarkedet, og Wall Street forventes å åpne negativt.

Nedgang for oljegigantene

Det er oppgang på Oslo Børs, men de to tyngste aksjene på hovedindeksen faller tilbake. Norsk Hydro er ned 0,3 prosent mens Statoil faller 0,33 prosent etter at oljeprisen har kommet noe tilbake siden spiken til over 70 dollar fatet mandag.

Men i det mindre oljeselskapet DNO er det ingen frykt. Aksjen stiger 2,1 prosent.

Blant de ti mest omsatte aksjene er det dog også bare de to tunge oljeselskapene som faller. Resten er i positivt lende.

Gjødselgiganten Yara stiger 2,13 prosent etter at Svenska Handelsbanken startet analysedekning av selskapet med kursmål 130 kroner, og en klar kjøpsanbefaling. Selskapet handles til 108 kroner.

Også kartselskapet Blom og riggselskapet Sevan blir hjulpet av analyser tirsdag. DnB NOR Markets har startet dekning av Blom med en kjøpsanbefaling og kursmål 35 kroner, hvilket har sendt aksjen opp hele 22 prosent mens Enskilda Securities anbefalt sine kunder å kjøpe Sevan, som stiger 11 prosent.

Tidligere i dag var tankrederiet Frontline kraftig opp på forventninger om sterkere rateutvikling som følge av stormen i USA. Kursoppgangen har nå imidlertid roet seg, og aksjen er opp 1 prosent.

Det mindre oljeselskapet Canargo sendes ned 3,57 prosent tirsdag, og er største taper på Oslo Børs.

I Europa er børsene blandet. I London er FTSE-100 opp 0,66 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,04 prosent etter kursfall rundt lunchtider.

Oppgangen fortsetter

Det er bred oppgang på Oslo Børs tirsdag, med hovedindeksen opp 0,43 prosent etter drøye ti minutters handel.

Mest omsatt er Statoil, som er uendret etter at oljeprisen har trukket noe ned fra gårsdagens sjokkomsetning på over 70 dollar fatet. Dette kom etter at stormen Katrina skapte panikk i oljemarkedet.

Frontline stiger 2,3 prosent da markedet forventer mer oljefrakt fra Midt-Østen etter produksjonsøkning fra OPEC og produksjonsproblemer i Mexico-gulfen. Dette støtter scenariet med sterkere etterspørsel etter tanktonnasje.

DNO fortsetter fremgangen og stiger 3,11 prosent mens riggselskapet Sevan stiger 10,3 prosent etter at flere meglerhus har kommet med oppdaterte analyser på selskapet. Kartselskapet Blom stiger også 11,3 prosent etter at DnB NOR Markets har hevet kursmålet i selskapet til 35 kroner, får iMarkedet.no opplyst fra markedskilder.

Norwegian stiger 44,5 prosent etter at oljeprisen har roet seg noe ned, mens dagens taper er Nutripharma som faller 3 prosent på svakt volum.

Blant de ti mest omsatte selskapene er det bare Norsk Hydro som faller, aksjen er ned 0,15 prosent.

Når skal dette ta slutt?

Oljen har overskygget alt på Oslo Børs denne sommeren. De siste tre månedene har Oslo Børs steget 20,1 prosent. Men mest spektakulært har oppgangen for olje- og riggaksjene vært.

Statoil har de siste tre månedene steget 32,2 prosent mens riggselskapet Ocean Rig har steget 81,65 prosent. DNO har steget heftige 117,9 prosent de siste tre måneder mens PA Resources har steget 178,5 prosent.

Det har vært en formidabel oppgang for flere av selskapene, og symptomatisk nok har oppgangen kommet samtidig med stadig større advarsler fra markedsforståsegpåere som har ymtet frempå med boblevarsler.

Kan vi forvente at det enorme rallyet som har vært i flere av de mindre oljeselskapene vil avta når vi nå nærmer oss september?

I morgentimene tirsdag er oljeprisen noe under 70 dollar fatet, men sentimentet i markedet er fremdeles sterkt.

Samtidig ventes det flere viktige nøkkeltall denne uken fra det amerikanske markedet, nøkkeltall som kan gi en pekepinn på hvor ille det er for den amerikanske økonomien at oljeprisen når nye høyder.

Det er få selskapsspesifikke nyheter tirsdag morgen, men det er lite som tyder på at oljefokuset vil forsvinne i dag. Dessuten kan vi nok vente høyere aktivitet som følge av at aktørene i London nå er tilbake fra gårsdagens fridag.

I London er markedet opp 0,53 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,3 prosent.

Oppgang i Asia og USA

Asiatiske aksjer steg tirsdag etter at oljeprisen kom noe tilbake.

Morgan Stanleys Asia-indeks steg 0,5 prosent, og indeksen kom dermed opp etter at markedet har sklidd noe tilbake den siste tiden. Nikkei 225 i Tokyo steg 1,1 prosent mens den australske S&P/ASX 200 indeksen steg 0,8 prosent.

I Indonesia steg børsen med 0,9 prosent, etter å ha falt hele 4,3 prosent tidligere på dagen. Oppgangen i markedet kom etter spekulasjoner om at sentralbanken intervenerte i markedet for å styrke valutaen.

Sluttrally på Wall Street
En klar svekkelse av orkanen Katrina fikk de amerikanske aksjemarkedene til å styrke seg.
Investorene snudde dermed fokus mot økonomiske forhold igjen.

Dow Jones-indeksen steg hele 67,52 poeng til 10.464,81 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen steg 7,43 poeng til 1.212 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 16,89 poeng til 2.137,66 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere