RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wangari Maathai er død

Tidligere Nobels fredsprisvinner Wangari Muta Maathai fra Kenya
Tidligere Nobels fredsprisvinner Wangari Muta Maathai fra Kenya Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Wangari Maathai ble 71 år gammel.

Wangari Maathai er død, melder kenyansk presse. Hun ble 71 år gammel.

Ifølge Capital FM News døde den tidligere fredprisvinneren på et sykehus i Nairobi, hvor hun ble behandlet for kreft. Maathai fikk kreftdiagnosen i juli 2010.

Prisvinnende miljøaktivist
Den kenyanske miljøaktivisten Wangari Maathai mottok Nobels fredspris for 2004. Tidligere har hun også vunnet Sofieprisen.

Maathai var kjent som miljøaktivist, og hun var kontinuerlig i strider med de kenyanske myndighetene om beskyttelse av skoger og miljøet. Hun var visemiljøvernminister i Kenya og grunnlegger av treplantingsbevegelsen Green Belt Movement.

Wangari Muta Maathai
Maathai har studert biologi i USA og Tyskland, og tok i 1971, som første kenyanske kvinne, doktorgrad. I 1977 startet hun «Grønt belte»-bevegelsen, etter å ha registrert den faretruende forørkningen som preget Kenya. Frem til 1993 ble 30 millioner trær plantet av bevegelsen.

På 1990-tallet kom Maathai i opposisjon til landets diktator Daniel arap Moi på grunn av sitt engasjement for miljøvern og kvinners rettigheter, og ble flere ganger fengslet.

I desember 2002 ble Maathai innvalgt i det kenyanske parlamentet. Siden 2003 har hun vært landets visemiljøvernminister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere