Gå til sidens hovedinnhold

Wara-samboer mistenkt for å ha sendt trusselbrev til boligen til Frp-politikere

Det er statsråd Ingvild Smines Tybring-Gjedde og stortingspolitiker Christian-Tybring Gjedde som skal ha mottatt brevet, får Nettavisen opplyst.

NYDALEN (Nettavisen): Samboeren til nylig avgått justisminister Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen, er mistenkt for å stå bak alle trusselepisodene som er knyttet til parets bolig.

I perioden 6. desember i fjor til 10. mars i år skal parets bolig i Oslo, og bil, har blitt utsatt for vandalisme. I alt dreier det seg om åtte tilfeller der det blant annet dreier seg om tagging på huset og at bilen ble forsøkt tent på.

Saken etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Waras samboer er fra før siktet for å ha tent på parets bil natt til 10. mars. Torsdag ettermiddag ble offentligheten kjent med at hun nå formelt er mistenkt for de syv andre forholdene med trusler og vandalisme.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle forholdene.

Les også: Tor Mikkel Wara går av som justisminister

PST: - Trusselbrev inngår i mistankegrunnlaget

Torsdag fikk Nettavisen bekreftet av kilder at Bertheussen også er mistenkt for å ha sendt et brev, som ble oppfattet som truende, til boligen til sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) og stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp).

PST vil ikke bekrefte Nettavisens konkrete opplysninger, men forteller på at de etterforsker saken bredt, og at etterforskningen også omhandler en brevepisode.

- Dette med trusselbrev inngår i det hun er mistenkt for, det er flere trusselbrev i den porteføljen, sier politiadvokat i PST Thomas Blom til Nettavisen.

- Nå retter etterforskningen seg så i stor grad mot henne at det er riktig å endre status på henne fra fornærmet til mistenkt for syv av forholdene. Hun er altså bare siktet for det ene forholdet som gjelder natt til 10. mars.

Det er ikke kjent for Nettavisen når brevet skal ha blitt sendt. Men vi kjenner til at brevet delvis er skrevet for hånd, og at ord også er satt sammen av ord som er klippet ut av aviser og magasiner.

Det var NRK som først meldte om nyheten.

Les også: Waras samboer klager VG inn til PFU

Politiadvokaten mener det på nåværende tidspunkt ikke er bevis som tilsier at det er grunnlag for å utvide siktelsen. Når en person får siktet-status i en straffesak betyr det at politiets mistanke styrkes.

- Det har ikke vært behov for påtalemyndigheten å utvide siktelsen på nåværende tidspunkt. Vi ønsker å vurdere bevisbildet løpende, og det er fremdeles mye teknisk og taktisk etterforskning som pågår. Så her må vi vente og ta en påtalemessig vurdering senere på hvorvidt det er grunnlag for å utvide siktelsen eller ikke.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag ble det kjent at Wara trakk seg som justisminister. Statsminister Erna Solberg (H) sa at Waras avgjørelse ikke har noe med den endrede statusen for Waras samboer å gjøre.

Les også: Husdøren til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget

Wara har fortsatt status som fornærmet

- Er Wara selv under etterforskning?

- La det være helt klart, han har i våre øyne fortsatt status for fornærmet i saken. Det er ingenting vi har gått ut med i dag som endrer det.

- Gjør PST undersøkelser for å avdekke om Wara har et medvirkeransvar?

- Den etterforskningen vi nå foretar er fremdeles bredt anlagt, og vi har ikke låst oss i noen hypotese. Men vi kommer ikke unna at Bertheussen er mer interessant nå enn det hun var for noen uker siden.

- Er Wara mer interessant?

- Det er ingen forhold som nå gjør at hans status skulle bli endret.

Les også: Politiet henlegger saken om filmingen av Waras hus

Les også: Politiet henlegger saken mot Black Box Teater

Dette er trusselhendelsene mot Wara, som PST etterforsker:

  • 6. desember 2018: Huset og bilen blir tagget ned med hakekors og han blir kalt rasist. Bilen blir også forsøkt tent på.
  • 18. januar 2019: Brannvesenet og politiet rykket ut til Waras bolig etter at det var melding om brann i et bosspann.
  • 11. februar 2019: undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.
  • 02. mars 2019: Funn av det som blir oppfattet som et trusselbrev blir funnet i postkassen. Bombegruppen rykket ut til Waras bolig.
  • 10. mars 2019: Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

14. mars ble Bertheussen pågrepet av PST, og det ble gjort en omfattende razzia i boligen. Hun ble ikke varetektsfengslet, men altså siktet for bilbrannen, etter straffelovens paragraf 225 b.

Les også: Black Box, Erna og den plagsomme ytringsfriheten

Nye avhør av Wara-samboer

Siktelsen gjelder anklage om oppdiktet straffbar handling ved å foreta noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.

Bertheussens forsvares av stjerneadvokaten John Christian Elden, som skriver følgende i en SMS til Nettavisen:

- PST har ikke utvidet siktelsen, men har varslet at hun vil bli avhørt med rettigheter som mistenkt for alle sakene. Det er bra, for da kan hun renvaske seg.

- PST sier det ikke er noe nytt eller noen ny siktelse nå, men at de vil gi henne rettigheter som mistenkt fordi de har valgt å se alle sakene i sammenheng. Det synes vi er bra, for om hun da kan utelukkes fra noen av dem vil det måtte smitte over på det ene forhold hun er siktet for.

Elden forteller også at når Bertheussen får endret status fra fornærmet til mistenkt, så gir det henne rett til å kreve at hun blir avhørt.

- Det er positivt, fordi hun får gi sin forklaring på de andre forholdene i saken, skriver Elden.

Les mer: Jusprofessor: - Ikke lett for Wara å vende tilbake som justisminister

Les mer: Elden: Siktelsen mot Waras samboer er bygget på indisier

Wara fikk innvilget lønnet permisjon fra jobben som justisminister da det ble klart at hans samboer var siktet i saken. Torsdag valgte han altså å be statsminister Erna Solberg om å få trekke seg fra stillingen.

Hendelsene mot Wara og familiens bolig startet i etterkant av Black Box' oppsetning «Ways of Seeing», der det ble brukt bilder av boligen. Også bilder av husene til flere andre politikere og samfunnstopper ble vist fram under forestillingen.

Verken statsråd Tybring-Gjedde eller stortingspolitiker Tybring-Gjedde har besvart Nettavisens henvendelser.

Kommentarer til denne saken