- Slutt å kjæle med de superrike, skriver den 80 år gamle mangemilliardæren i en kommentar i The New York Times .
Nå vil han betale mer skatt. Og han vil at andre, rike amerikanere skal gjøre det samme.
- Betaler 17 prosent i skatt
USA sliter med høy gjeld og store budsjettunderskudd. Likevel fortsetter de mest velstående å nyte godt av lave skatter.
I kommentarartikkelen peker Buffett på hvordan han selv betalte ca. 35 millioner i inntektsskatt i fjor, noe som tilsvarte 17,4 prosent av den skattepliktige inntekten.
- Prosentvis er beskatningen lavere enn det samtlige av de 20 andre på mitt kontor betalte. De betaler mellom 33 og 41 prosent. Gjennomsnittet ligger på 36 prosent, skriver Buffett.
300 milliarder i formue
Buffett (80) er en amerikansk investor og forretningsmann. Gjennom sitt investeringsselskap Berkshire Hathaway har han bygd seg opp en formue på om lag 300 milliarder kroner. Finansmagasinet «Forbes» rangerer ham som verdens tredje rikeste person.
Milliardæren er kjent for sin enkle livsførsel, og for å lange ut mot finanseliten på Wall Street. Han er veldig populær blant mange vanlige amerikanere.
- Våre ledere har bedt alle amerikanere om å ofre sammen, men de har spart meg. Og alle mine rike venner. Vi slipper unna helt uberørt, skriver han.
Buffett påpeker at mens middelklassen og de fattige kjemper for USA i Afghanistan - og de fleste hjemme sliter med å få endene til å møtes - fortsetter de megarike å betale miniskatt.
- Lovgiverne i Washington føler seg forpliktet til å beskytte oss, som om vi var verneverdige ugler eller andre truede arter.
40 millioner jobber
Buffett understreker at på 80- og 90-tallet, så var skattenivået for de rike mye høyere enn i dag.
- En teori går ut på at om de rike må betale mer i skatt, så slutter de å investere. Men jeg har til gode å møte én rik investor som avstår fra en god investering fordi sakttenivået er for høyt. Og jeg har holdt på med dette i 60 år, skriver Buffett.
Han går heller ikke med på tesen om at jo høyere skatter, desto færre arbeidsplasser.
- Mellom 1980 og 2000 ble det skapt 40 millioner arbeidsplasser. Alle vet hva om har skjedd siden: Lavere skatter og betydelig færre nye jobber.
Investoren anbefaler nå Kongressens nyoppnevnte «superutvalg», som har i oppdrag å krympe USAs enorme budsjettunderskudd, til omgående å øke skatten for folk med inntekter på over 1 million dollar.