RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Watson avslutter søket etter Berserk

Foto: Barbra Veiga / Sea Shephard (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det betyr ikke at søket etter Berserk er over. Redningssentralen på New Zealand vil fortsette.

- Vi har fått beskjed fra Rescue Coordination Centre på New Zealand (RCCNZ) om å avslutte søket, sier svenske kvartermester Luz Rivas om bord i Steve Irwin til Nettavisen fredag.

Meldingen kommer etter at Sea Shepherd medlemmene om bord i Steve Irwin fant 20 vannbeholdere som stammer fra Berserk. Da funnet ble gjort tidlig fredag norsk tid mistenkte mannskapet at vannflaskene kunne stamme fra marinefartøyet Wellington. Tidligere er det funnet en livbåt fra dette fartøyet. Nå er man imidlertid sikre på at vannbeholderne stammer fra Berserk.

RCCNZ sier til Nettavisen at søket fortsetter, og at Steve Irwin har blitt bedt om å bruke helikopteret til å søke over Franklin-øya etter de tre som var om bord i Berserk.

Lete på Franklinøya

- Søket avsluttes ikke. Vi har bedt Steve Irwin om å fortsette til Franklinøya og gjennomsøke den med helikopter. Vi vil ikke avslutte søket, men fortsette i alle fall i 10 timer til, sier redningslederen ved RCCNZ til Nettavisen fredag ettermiddag.

Dette bekrefter redningsleder Øyvind Aadde ved Hovedredningssentralen Nord-Norge. Han sier at skipene i området har fått i oppdrag å lete fram til midnatt norsk tid. Da vil det bli gjennomført et statusmøte hvor det blir bestemt om letingen etter Berserk skal fortsette.

- Det betyr at det i alle fall blir søkt ut fredag. Under statusmøtet vil man gå gjennom hvilke områder som er gjennomsøkt, og beslutte om man skal søke videre eller om det skal avsluttes, sier Aadde til Nettavisen.

Funnene
Kaptein Paul Watson på Steve Irwin har tidligere sagt at skipet har lite proviant og at de ikke kan fortsette søket over lengre tid.

- Vi har ikke sagt at de kan avslutte søket, men når de har søkt over Franklinøya vil de fortsette til Tasmania, sier RCCNZ.

Funn av vannposer og en åre ble gjort noen timer etter at livbåten til Berserk ble funnet

– Vannposene er av merket Seven Oceans og det står «Made in Norway» på dem. Det er lite sannsynlig at de da kommer fra det newzealandske marinefartøyet sier svenske kvartermester Luz Rivas om bord i Steve Irwin til Nettavisen.

Seven Ocean er et selskap som holder til i Bergen og selger utstyr til bruk i livbåter. Mye tyder derfor på at vannbeholderne stammer fra livbåten som tidligere er funnet.

Fant livbåt
Mannskapet undersøker nå om også padleåren stammer fra livbåten til Berserk.

Torsdag kveld ble en Avon livbåt funnet 45 miles (72,4 kilometer) nord for posisjonen som Berserks nødsignal ble sendt fra tirsdag

Les: «Berserk» er i havsnød

Sea Shepherd skriver på sin hjemmeside at dette stemmer godt med at livbåten kan ha drevet fra dette punktet. Livbåten hadde fått hard medfart, og det ser ikke ut til at den har blitt brukt, men at den har løsnet fra Berserk.

Kaptein Paul Watson tror nå at Berserk har gått ned der nødsignalet ble sendt fra, og at det er lite sannsynlig å finne noen av mannskapet i live.

Les egen sak: Paul Watson tror «Berserk» har gått ned

Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) ble igjen om bord i Berserk etter at Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) gikk i land for å ta seg til sørpolen med en firehjuls ATV motorsykkel. Andhøy og Massie er nå på vei tilbake til Scott-basen der de ble satt i land.

- Flåten var solid festa til dekket
Tidligere mannskap på Berserk, Rune Ohlsgaard mener det er svært bekymringsfult at redningsflåten er funnet driftende i Sørishavet.

- Redningsflåten er vanligvis festa på solid vis til framdekket på Berserk. Men med ekstremvær og mye is kan ting gå fort og galt, sier Ohlsgaard til NRK.

Han sier båten er av solid kvalitet, og er konstruert for ekstrem overvintring i polare farvann.

- Jeg har ikke en god følelse inni meg nå, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere