*Nettavisen* Nyheter.

WHO: - Foreløpig ingen tegn til Ebola-mutasjon

Den amerikanske smittevernmyndigheten (CDC) er satt i høyeste beredskap for å kunne slå tilbake det verste utbruddet av ebola gjennom tidene. Viruset (bildet) kommer til å spres til USA, mener de. Foto: (Ap)

Verdens helseorganisasjon erklærer en internasjonal krise etter to dager i krisemøter.

Ebolautbruddet i Vest-Afrika har krevd nesten 1000 menneskeliv, og minst 1700 mennesker er smittet. Dette er det største utbruddet noensinne av det svært dødelige viruset.

Viruset, som har en dødelighet på mellom 60 og 90 prosent, har blitt påvist i Liberia, Sierra Leone, Nigeria og Guinea.

Internasjonal krise
Verdens helseorganisasjon (WHO) har i to dager sittet i krisemøter i Genève for å vurdere situasjonen. Fredag formiddag erklærte WHO at ebolautbruddet er en internasjonal krise.

Talsmann for WHO, Tarik Jasarevic, sier til Nettavisen at det nå er behov for en koordinert, internasjonal reaksjon for å stanse spredningen av viruset.

- Kan det være at viruset allerede befinner seg i Norge, uten at norsk helsepersonell er klar over det, Jasarevic?

- Det vi vet på nåværende tidspunkt er at det er smitteoverføring mellom disse fire landene. Grunnen til at vi erklærer en internasjonal krise, er for å forsøke å presse politiske ledere til forplikte seg i de landene som er rammet og for å få mer ressurser. Vi prøver å advare andre land om situasjonen, og vi prøver å få mer bistand til de landene som er berørt, slik at vi kan håndtere situasjonen, sier Jasarevic til Nettavisen.

Fakta

Fakta om ebola

Kan den mutere?
Ebola-viruset smitter kun gjennom kroppsvæsker. Derfor anses smittefaren som relativt lav.

- Kan Ebola-viruset mutere, slik at det kan spre seg ved luftbåren smitte, Jasarevic?

- På dette stadiet har vi ikke sett tegn til at dette er en annen variant av Ebola enn det vi har sett tidligere.

- Så svaret er nei?

- På dette stadiet har vi ikke sett tegn til det.

- Hvorfor har så mange helsearbeidere blitt smittet i det siste utbruddet?

- I ethvert ebolautbrudd er det helsearbeidere som blir først smittet fordi de kommer i kontakt med de syke. Det som er spesielt med dette utbruddet, er at vi opplever en smitteoverføring i forskjellige land. Stort sett er utbruddene veldig geografisk begrenset, sier Jasarevic.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, sier WHO-sjef Margaret Chan. Foto: Salvatore Di Nolfi (Ap)

Medisiner i USA
Det finnes ingen vaksine mot Ebola-viruset. To amerikanske hjelpearbeidere har blitt smittet i Vest-Afrika av syke Ebola-pasienter. Begge amerikanerne har blitt sendt hjem til USA, hvor de behandles med en eksperimentell Ebola-medisin som har gitt gode resultater etter testing på apekatter.

- Er det noen mulighet for at denne amerikanske medisinen vil kunne brukes til å behandle ebolapasienter i Vest-Afrika, Jasarevic?

- Vi skal ha et møte i neste uke for å se på dette. Dette handler om sikkerhet og tilgjengelighet. Det er ikke snakk om bare én medisin, men flere. Men ingen av dem har gjennomgått de nødvendige testene eller blitt testet på mennesker ennå. Det er tilgjengelig i et veldig begrenset antall doser.

Ingen ambassadeevakuering
Amerikanske myndigheter har bedt familiene til sine ambassadeansatte i Liberia om å forlate landet som følge av Ebola-utbruddet. Norge har ingen ambassade i Liberia, men har en ambassade i Nigeria, som er ett av de berørte områdene.

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Veslemøy Lothe Salvesen, sier til Nettavisen at det ikke er iverksatt noen tiltak for norsk ambassadepersonell i de berørte områdene.

Det er heller ikke innført noen nye reiseråd for nordmenn.

- Reiseråd står til de er uforandret. Men vi følger situasjonen nøye, sier Lothe Salvesen.

Det er Folkehelseinstituttet som har ansvaret for reiseråd til nordmenn i denne spesielle helsesituasjonen. Her kan du lese rådene.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag