OSLO (Nettavisen): Det er registrert over 1 million koronarelaterte dødsfall i de 53 landene som hører inn under Europa-kontoret til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Antallet koronadødsfall i Sverige totalt er nå 13.761, og Folkhälsomyndigheten beskriver torsdag smittesituasjon som svært alvorlig.

WHOs Europa-sjef Hans Kluge informerte om den dystre milepælen på en digital pressekonferanse fra København og i Hellas torsdag.

9500 nye smittetilfeller per time

- Situasjonen i vår region er alvorlig. 1,6 millioner nye tilfeller blir innmeldt hver uke. Det er 9500 hver time, 160 mennesker hvert minutt. Det er bare blant de eldste vi ser nedadgående tall, sa Kluge.

Les også: Lege opplyste ikke om Pfizer-honorar

Anbefaler AstraZeneca-vaksinen

Kluge påpekte også at risikoen for blodpropp er langt høyere for dem som får covid-19, enn for dem som har fått AstraZenecas vaksine. Mange land, inkludert Norge, har stanset eller begrenset bruken av vaksinen på grunn av risiko for blodpropp.

– La det ikke være noen tvil om at AstraZeneca-vaksinen effektivt reduserer sykehusinnleggelser med covid-19 og forhindre dødsfall, sa Kluge. WHO anbefaler vaksinen til alle voksne som har muligheten.

Ser tegn til at smitten spres saktere

WHO-toppen sier det er «tidlige tegn på at smitten spres saktere i flere land» og viste til færre smittetilfeller og en nedgang i dødsfall blant de eldste, som står først i vaksinekøen.

Sverige: - En alvorlig situasjon

Sverige er et av landene med det høyeste smittetrykket i Europa (se faktaramme).

- Vi står i en alvorlig situasjon. Vi har et veldig høyt nivå av smittespredning i samfunnet, sa Britta Björkholm, avdelingssjef på Folkhälsomyndigheten, da hun innledet på en pressekonferanse torsdag om smittesituasjonen i Sverige.

Hun innledet med en innstendig bønn til svenske innbyggere om å ta avstandsanbefalingene på alvor, det vil si holde avstand i hjemmet, på arbeidsplassen og i sosiale sammenhenger samt begrense omgangen med andre mennesker enn sin nærmeste krets.

- Det er det som beskytter oss mot spredning av covid-19.

I Sverige økte smittespredningen i samfunnet i forrige uke tilsvarende 7 prosent. Sverige har nå 892.480 smittetilfeller totalt. De siste 14 dagene viser 764 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

- Tallene viser en fortsatt høy smittespredning i inneværende uke, sa Björkholm, som pekte på at trenden er oppadgående også når det gjelder barn og unge.

- Veldig anstrengt i helseomsorgen

- Vi har en veldig anstrengt situasjon i helseomsorgen i hele landet. Så langt har 6446 personer med laboratoriebekreftet covid-19 blitt behandlet på intensivavdeling. Vi har et økende antall, selv om ikke alle tilfellene er verifisert ennå. Når det gjelder døde, har vi så langt 13.761 døde med covid-19. Her er det et etterslep i rapporteringen.