Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at vaksinene som anvendes i Europa, er tilsynelatende effektiv mot de mange nye variantene av korona-viruset. Men WHO påpeker at Europa fortsatt er i en sårbar situasjon, og fraråder derfor utenlandsreiser.
- Pandemien er ikke over ennå, sier WHOs regionsdirektør for Europa, Hans Henri Kluge, i en uttalelse.
- Økt mobilitet og samhandling kan føre til mer smitte. Vi står fortsatt overfor en vedvarende trussel og ny usikkerhet. Derfor må vi utvise forsiktighet og revurdere eller unngå internasjonal reise, sier han.
Les også: Erna Solberg: - Gjenåpning på trinn to fra 27. mai
- Må ikke begå samme feil som i fjor
De ukentlige påviste smittetilfellene i Europa har falt med 60 prosent siden midten av april. Antall dødsfall er også på vei nedover.
- Denne fremgangen er sårbar. Vi har vært her før, sier Kluge.
Han sier at flere land har nå «lommer» med økt smittetrykk som raskt kan utvikle seg til en farlig gjenoppblomstring.
Les også: Dødsstanken brer om seg - norsk næringsliv blar opp millioner
Kluge råder derfor europeiske ledere til ikke å «begå samme feil som ble begått på samme tidspunkt i fjor, som førte til en gjenoppblomstring av covid-19, hvor helsevesen, lokalsamfunn og økonimier nok en gang ble rammet av pandemiens fulle styrke».
Videre opplyste Kluge at den indiske varianten B.1.617 er nå blitt påvist i 26 europeiske land. De aller fleste tilfellene er knyttet til importsmitte, men det pågår også videre smitte innad i flere europeiske land.
- Vi har fortsatt en del å lære om den nye varianten, men den er i stand til å spre seg raskt og erstatte den britiske varianten (B.1.17) som nå har blitt den dominerende varianten i Europa, sier han.
Les også: Svært alvorlig situasjon som kan bli det verste utbruddet: – Vi stenger ned samfunnet
- Må ikke blendes av lyset i tunellen
Vaksinene som er godkjent for bruk i Europa, ser ut til å respondere på den nye indiske varianten. Men ettersom bare 23 prosent av befolkningen i Europa har mottatt første vaksinedose, og kun elleve prosent har fått begge doser, må myndigheter og innbyggere i Europa fortsette med å opptre varsomt.
- Verken testing eller vaksiner kan erstatte tiltak som å holde fysisk avstand, bruk av munnbind i offentlig rom og andre helsetiltak. Vaksiner er kanskje et lys i enden av tunellen, men vi kan ikke la oss blende av dette lyset, sier han.
Les også: Avisa Oslo erfarer: Byrådet åpner for alkoholservering
WHO sier det foreløpig er vanskelig å fastslå med sikkerhet hvor smittsom denne indiske varianten er.
- Det er tre undergrupper av denne spesielle bekymringsvarianten, og én av dem har vist en evne til å spre seg ganske raskt i tilstedeværelsen av B.1.17, sier WHOs beredskapssjef for Europa, Catherine Smallwood, i en uttalelse.
- Dette har vi sett flere steder i Storbritannia, men også andre land i Europa, sier hun.
Les også: Nakstad: Vi må regne med mer smitte blant yngre ved videre gjenåpning
Stor utbredelse i flere land
Per 18. mai er det påvist 28 tilfeller av de indiske variantene i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i sin siste ukesrapport at de britiske, sørafrikanske, brasilianske og indiske variantene - som alle er kategorisert som bekymringsvarianter, Variant of Concern) - har fått stor utbredelse i diverse land den siste tiden. I tillegg ser de ut til å være mer smittsomme enn andre varianter i omløp.
«For flere av dem er det også noe usikkerhet om hvor godt tidligere immunitet eller vaksinasjon vil beskytte, spesielt mot de indiske variantene. Studier antyder også at den engelske varianten kan gi noe mer alvorlig sykdom,» skriver FHI i ukesrapporten.
Les også: Spania vil fra 7. juni slippe inn alle reisende som er vaksinert
Koronapass
Denne uken ble det kjent at EU-landene skal være enige om å åpne grensene for fullvaksinerte. Den endelig beslutningen ventes å bli tatt på ministernivå i EU i løpet av fredag. Planen er å få på plass en ordning med et såkalt koronapass innen 21. juni.
Hvert enkelte EU-land jobber nå med å få på plass verifiserbare koronasertifikat som kobles opp mot ulike lands registre. I Norge er planen å få på plass første versjon rundt 8. juni.