*Nettavisen* Nyheter.

WHO advarer på det sterkeste: - Å lette på koronatiltakene kan lede til en dødelig oppblomstring

BEKYMRET: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus oppdaterte på langfredag om koronakrisen.

BEKYMRET: WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus oppdaterte på langfredag om koronakrisen. Foto: Denis Balibouse (Reuters)

WHO-sjefen maner alle land til å fortsette med de strenge koronatiltakene.

10.04.20 23:01

Verdens helseorganisasjon har hatt daglige pressekonferanser under koronapandemien, og på langfredag hadde WHO-sjef Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus noen ord til alle som er rammet.

- Det har vært en kjærkommen dalende kurve av viruset i flere europeiske land, sa WHO-sjefen, ifølge BBC.

Han viste til at tallene var på vei ned i hardt rammede land som Spania, Italia, Tyskland og Frankrike.

Les også: Ny nedgang i antall korona-pasienter

Ifølge nettstedet worldometers er det i skrivende stund drøye 1,7 millioner påviste tilfeller av koronaviruset i verden. Drøye 101.000 mennesker er døde, og mer enn 372.000 personer har blitt friskmeldt.

- Dødelig oppblomstring

Til tross for at han hadde noen oppløftende ord fredag kveld, kom han også med en sterk advarsel til land som gradvis har begynt å åpne opp samfunnet igjen.

Les også: Advarer mot høyt alkoholforbruk under koronakrisen: – Kan bli mer mottakelig for smitte (+)

- Jeg vet at flere land allerede har planlagt overgangen fra å holde seg hjemme til å komme seg ut. Som alle andre, ønsker WHO at man kan lette på restriksjonene, men å lette på restriksjonene for tidlig kan føre til en dødelig oppblomstring, fastslo WHO-sjefen.

Ghebreyesus var også svært bekymret over utviklingen på det afrikanske kontinentet.

- Det er en alarmerende akselerasjon, sa WHO-sjefen, som selv er fra Etiopia.

Universell helsedekning

På en symbolsk dag som langfredag, som markeres av over en milliard mennesker på verdensbasis, la WHO-sjefen til at dette er tiden for at alle skal ha tilgang til en ordentlig helsetjeneste.

- Akkurat som helse ikke bare er fraværet av sykdom, er offentlig helse ikke et fravær av diverse utbrudd. Dette er grunnen til at vi trenger en universell helsedekning. Det er på tide å dedikere seg, skriver WHO-sjefen på Twitter.

Gradvis åpning etter påske

Her til lands er det allerede bestemt at barnehagene åpner fra 20. april, mens skolene gjenåpner fra 27. april for 1.-4. klasse og SFO. 27. april vil også et utvalg av elever på videregående skoler og universitetet kunne gå på skolen igjen. Helsetjenester og frisører vil også kunne åpne opp fra slutten av april:

Fakta

Fakta om forlengede smitteverntiltak i Norge

- Alle har en forutsetning - at vi skal ha gode regler for smittevern på plass, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen 7. april.

Her forteller Erna Solberg om de nyte tilakene som vil gjelde etter påske:

Statsministeren var imidlertid krystallklar i sin sak, hvis nordmenn skulle miste fokus i koronakrisen.

- Det vi gjør nå er at vi åpner litt opp. Men jeg vil understreke så sterkt jeg kan at dette ikke betyr at vi kan bli uforsiktige på andre områder. Andre tiltak og råd gjelder fremdeles.

Les også: Ny studie: Stenging av skoler har trolig liten effekt på smittespredning

- Hvis vi begynner å bli uforsiktige i hverdagen kan virusspredningen komme ut av kontroll og vi må stramme inn igjen på tiltakene, sa Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag