*Nettavisen* Nyheter.

WHO ber om etisk vurdering av nye ebolavaksiner

FRIVILLIGE: Frivillige arbeidere forberedte seg lørdag på å fjerne likene av personer som mistenkes å ha dødd av ebolaviruset i landsbyen Pendebu i Sierra Leone den siste tiden. Foto: Reuters / NTB scanpix

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil vurdere de etiske sidene ved bruk av eksperimentell behandling av ebolasmittede personer. Et panel med medisinsk-etisk ekspertise samles i Genève til uken.

– Vi befinner oss i en svært uvanlig situasjon ved dette utbruddet. Vi har en sykdom med stor dødelighet, uten noen dokumentert behandling eller vaksine. Vi trenger råd fra eksperter innen medisin og etikk for å finne hva det er forsvarlig å gjøre, sier visegeneralsekretær i WHO, Marie-Paule Kieny.

Tre av verdens ledende spesialister på ebola oppfordrer WHO til å tilby eksperimentell medisin og vaksiner til folk i Vest-Afrika, hvor det dødelige viruset herjer i tre land.

Ekspertene viser til at to amerikanske hjelpearbeidere som ble smittet av sykdommen i Liberia, ble gitt en eksperimentell medisin før de ble transport tilbake til USA. De tre spesialistene David Heymann, Jeremy Farrar og mannen som var med på å oppdage ebolaviruset i 1976, Peter Piot, mener at afrikanere som er rammet av smitteutbruddet bør få den samme muligheten.

Bedring

De to amerikanske hjelpearbeiderne Kent Brantly og Nancy Writebol, som ble syke av ebola i Liberia, viste tegn til bedring etter at de ble behandlet med et eksperimentelt medikamentet ZMapp. Medisinen produseres av selskapet Mapp Biopharmaceutical og er tidligere testet på aper.

De tre spesialistene etterspør hvorfor afrikanere ikke blir gitt den samme sjansen. Dersom det dødelige viruset herjet i rike land, ville det blitt gjort raske beslutninger om hvilke produkter som kan være hensiktsmessig å bruke, mener professorene.

En talsmann for WHO sa til Reuters tirsdag at helseorganisasjonen «ikke vil godkjenne noen legemidler som ikke har gjennomgått den normale prosessen med lisensiering og kliniske tester».

Over 900 døde

Ebola forårsaker høy feber, svekket nyre- og leverfunksjon og i noen tilfeller indre og ytre blødninger. Det finnes i dag ingen medisiner mot sykdommen som beviselig har god effekt.

Onsdag oppjusterte WHO antall døde til 932. Bare i helgen tok viruset 45 liv. Samme helg økte antall antatte smittetilfeller med 108 til 1.711, ifølge organisasjonen. Virusutbruddet startet i Guinea i februar.

27 av helgens dødsfall var i Liberia, som har er hardest rammet med 516 tilfeller og 282 dødsfall så langt i utbruddet.

– Disse forferdelige omstendighetene krever en mer robust internasjonal respons, sier de tre ebolaspesialistene.

Vanskelig å lage

Medikamentet som ble gitt til de to amerikanerne, er laget av tobakksblader og er vanskelig å produsere i stor skala, sier direktør ved det nasjonale instituttet for allergier og infeksjonssykdommer (NIAID) i USA Anthony Fauci.

– Det kommer til å ta flere måneder bare å lage en beskjeden mengde, sier han.

Han sier det nåværende tidspunkt ikke kan sies at medikamentet er særlig lovende, men at undersøkelsene som er gjort på dyr har vist positive resultater, og at behandlingen av de to amerikanerne antyder en gunstig effekt.

– Men siden det bare er to pasienter tror jeg vi må være forsiktige med å ta en absolutt beslutning, sier han til AFP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag