*Nettavisen* Nyheter.

WHO erklærer ebolautbruddet en internasjonal krise

KRISE: Ebolautbruddet utgjør nå en internasjonal helserisiko, ifølge WHO. Foto: Handout (Reuters / NTB Scanpix)

Ebolautbruddet i Vest-Afrika er en internasjonal helsekrise, mener Verdens helseorganisasjon.

08.08.14 10:01

De mulige konsekvensene dersom viruset spres videre er svært alvorlige, ifølge FN-organisasjonen.

- En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, heter det i en uttalelse fra WHO-sjef Margaret Chan, som kaller ebolaepidemien den verste epidemien på fire tiår.

Krisemøte
Avgjørelsen om å erklære utbruddet som en internasjonal krise kom etter et todagers krisemøte bak lukkede dører i Genève.

Det kan bli aktuelt med globale reiserestriksjoner for å stanse spredningen av viruset, men på nåværende tidspunkt er det ikke grunn til generelle begrensninger på internasjonale reiser eller handel, ifølge WHO.

Leder for helsesikkerhet i organisasjonen Keiji Fukuda understreker at utbruddet kan stoppes dersom riktige tiltak iverksettes.

- Dette er ikke en mystisk sykdom. Dette er en smittsom sykdom som kan bli stoppet. Det er ikke et virus som smitter gjennom luften, sier han til Reuters.

Fire land rammet
Nesten 1.000 mennesker har mistet livet i ebolautbruddet så langt, de fleste i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. WHO ber disse landene erklære en nasjonal krise. Over 1.700 er smittet av viruset.

Leger Uten Grenser mener det dødelige viruset er ute av kontroll, mens amerikanske helsemyndigheter torsdag uttalte at en spredning av viruset til flere land var uunngåelig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag