Gå til sidens hovedinnhold

WHO erklærer helsekrise i Europa: 100.000 smittet av meslinger

- Dette er en trend som gjør oss veldig bekymret, sier UNICEF Norge.

I en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer organisasjonen meslingutbruddene i Europa som helsekrise. På 14 måneder er 100.000 smittet.

En ny situasjon

- Når WHO nå erklærer dette som en helsekrise, er det en ny situasjon og viser alvoret i saken, sier Kim Gabrielli, assisterende generalsekretær i UNICEF Norge, til Nettavisen.

- Meslingutbruddene er en global trend. Europa har hatt en høy vaksinedekning og har derfor ikke merket dette i samme grad, men Ukraina har fått merke det, og det har vært enkelttilfeller i Norge, sier Gabrielli.

Ukraina lå på topp i Europa med 30.338 smittetilfeller i 2018. I Serbia var det 4355 tilfeller, i Frankrike 2269 og i Tyskland mer enn 500.

UNICEF er den største leverandøren av meslingvaksine til barn på verdensbasis, mens dette i Norge er en oppgave som myndighetene tar seg.

- Sjekk om du er vaksinert

- I Norge er dekningsgraden høy, så den viktigste oppfordringen her er at de som er usikre på om de har fått denne vaksinen går og sjekker det. Her i Norge skal alle ha mottatt to runder med såkalt MMR-vaksine når de er 15 måneder og 13 år. Er det usikkert, så sjekk. Komplikasjonene ved meslinger er alvorlige. Det er en sykdom som kan føre til hjernehinnebetennelse, som igjen kan føre til hjerneskade og død. Den kan også føre til døvhet og nedsatt syn, sier Gabrielli videre.

90 dødsfall siden 1. januar 2018

47 av 53 land i Europa har rapportert over 100.000 meslingtilfeller og over 90 dødsfall knyttet til meslinger siden 1. januar 2018, ifølge WHO.

Masoud Dara på WHOs regionalkontor for Europa sier organisasjonen har jobbet tett mot de enkelte landene for at de skal være godt rustet til å beskytte barn mot meslinger.

- Denne alarmerende oppblomstringen er likevel et varsel om at dekningen når det gjelder immunitet ikke er tilstrekkelig til å oppnå en bred beskyttelse, sier Dara ifølge WHO.

- Feilinformasjon og frykt

- I lav- og middelinntektsland skyldes utbruddene først og fremst mangel på gode helsetilbud og utbygde helsesystemer, og også til dels mangel på nok penger til å dekke behovet. I høyinntektsland er det først og fremst feilinformasjon og frykt for å ta vaksinene som er problemet, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, ifølge en pressemelding.

Viken sier UNICEF har sett en økning av smittetilfeller de siste tre årene, og en økning for hvert eneste år.

- Dette er en trend som gjør oss veldig bekymret, sier hun.

- Disse tallene er kritiske for store deler av verden, først og fremst fordi meslinger er en alvorlig sykdom. Man kan ikke bare dø av den, men man kan få livsvarige skader av den også, sier Viken.

Les mer

Tyskland vil bøtelegge foreldre som nekter å vaksinere barna

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett