Gå til sidens hovedinnhold

WHO Europa: - La oss ikke gjenta tabben fra i fjor sommer

- Vi har vært her før, sier WHOs Europa-sjef og viser til hva som skjedde i fjor sommer.

Hans Kluge, Europa-sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO), advarer landene i regionen til å senke skuldrene og tro at pandemien er over.

I en planlagt kampanje fra WHO råder de også folk til å kansellere eller utsette eventuelle planlagte utenlandsreiser i sommer.

- Om du kan utsette reiser, er det det riktige å gjøre nå. Det er ikke risikofritt å reise, noe vi lærte i fjor sommer. Din avgjørelse påvirker om pandemien kan stoppe, skriver WHO i et utkast som Svenska Dagbladet har fått innsyn i.

  • WHO Europa maner til forsiktighet med tanke på flere sosiale sammenkomster, økende mobilitet i befolkningen og store festivaler og sportsarrangementer de neste dagene og ukene.
  • Den nye Delta-varianten betegnes som en bekymringsvariant. Den viser blant annet større smittsomhet og noe større evne til å lure vaksinene.
  • Det er ventet at Delta-varianten vil få fotfeste, samtidig som mange i utsatte grupper over 60 år fortsatt ikke har oppnådd beskyttelse.

Sjekk de siste korona-tallene i Europa-regionen på WHO her

- Langt igjen

Europeiske land bør opprettholde beskyttende koronatiltak til flere er vaksinert, råder WHO.

– Vaksineringen er langt fra tilstrekkelig for å beskytte regionen mot en gjenoppblomstring. Det er langt igjen før minst 80 prosent av den voksne befolkningen er beskyttet, sier Hans Kluge ifølge NTB.

Les også

Tegnell ser et lyspunkt, men frykter dette: - Det er den meste uroende varianten

Les også: Grensekommuner forbereder seg på kraftig økning i Sverige-trafikken

- Vi har vært her før

Kluge viste til hva som skjedde i fjor sommer, da mange europeiske land lettet på mange koronarestriksjoner og det kom en ny smittebølge:

- Vi har vært her før. I fjor sommer økte smittetilfellene gradvis i yngre aldersgruppene, beveget seg så til de eldre aldersgruppene og bidro til en oppblomstring som førte til en ny bølge, nedstenging og tap av liv høstesn og vinteren 2020.

- La oss ikke gjenta tabben, sa Kluge på en pressekonferanse, et budskap han gjentok på Twitter.

- Hvis du skal reise, gjør det ansvarlig. Vær bevisst på risikoene. Bruk sunn fornuft og ikke sett hardt tilkjempede gevinster på spill, sier Kluge og minner folk på å vaske hendene ofte og holde avstand.

Les også: Raymond Johansen får knusende kritikk - smitten kan ha blitt større

Les også

Avinor forbereder seg på storinnrykk – venter lange køer

Reklame

Ny grillpakke: - Den beste barbecuesausen vi har smakt