Hans Kluge, Europa-sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO), advarer landene i regionen til å senke skuldrene og tro at pandemien er over.

I en planlagt kampanje fra WHO råder de også folk til å kansellere eller utsette eventuelle planlagte utenlandsreiser i sommer.

- Om du kan utsette reiser, er det det riktige å gjøre nå. Det er ikke risikofritt å reise, noe vi lærte i fjor sommer. Din avgjørelse påvirker om pandemien kan stoppe, skriver WHO i et utkast som Svenska Dagbladet har fått innsyn i.

  • WHO Europa maner til forsiktighet med tanke på flere sosiale sammenkomster, økende mobilitet i befolkningen og store festivaler og sportsarrangementer de neste dagene og ukene.
  • Den nye Delta-varianten betegnes som en bekymringsvariant. Den viser blant annet større smittsomhet og noe større evne til å lure vaksinene.
  • Det er ventet at Delta-varianten vil få fotfeste, samtidig som mange i utsatte grupper over 60 år fortsatt ikke har oppnådd beskyttelse.

Sjekk de siste korona-tallene i Europa-regionen på WHO her

- Langt igjen

Europeiske land bør opprettholde beskyttende koronatiltak til flere er vaksinert, råder WHO.

– Vaksineringen er langt fra tilstrekkelig for å beskytte regionen mot en gjenoppblomstring. Det er langt igjen før minst 80 prosent av den voksne befolkningen er beskyttet, sier Hans Kluge ifølge NTB.

Les også: Grensekommuner forbereder seg på kraftig økning i Sverige-trafikken

- Vi har vært her før

Kluge viste til hva som skjedde i fjor sommer, da mange europeiske land lettet på mange koronarestriksjoner og det kom en ny smittebølge:

- Vi har vært her før. I fjor sommer økte smittetilfellene gradvis i yngre aldersgruppene, beveget seg så til de eldre aldersgruppene og bidro til en oppblomstring som førte til en ny bølge, nedstenging og tap av liv høstesn og vinteren 2020.

- La oss ikke gjenta tabben, sa Kluge på en pressekonferanse, et budskap han gjentok på Twitter.

- Hvis du skal reise, gjør det ansvarlig. Vær bevisst på risikoene. Bruk sunn fornuft og ikke sett hardt tilkjempede gevinster på spill, sier Kluge og minner folk på å vaske hendene ofte og holde avstand.

Les også: Raymond Johansen får knusende kritikk - smitten kan ha blitt større