RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

WHO: Kun små utslipp i Fukushima

Genève (NTB-AFP-Reuters): Strålingen etter ulykken ved atomkraftverket i Fukushima i Japan var stort sett innenfor akseptable nivåer, sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

Tsunamien i mars i fjor førte til nedsmelting av tre reaktorer på det kjernefysiske kraftverket. Radioaktive utslipp fulgte, men omfanget var lavt, ifølge en ekspertrapport fra WHO.

Bare i to byer 20-30 kilometer fra det havarerte kraftverket ble det målt radioaktive doser i overkant av de internasjonalt anerkjente grenseverdiene.

I rapporten heter det at befolkningen i de to byene Namie og Itate kan ha vært utsatt for relativt høy påvirkning av radioaktivitet i de tolv månedene som er gått siden jordskjelvet og tsunamien.

Det er uklart hvor mye, men ifølge Steen Hoe ved den danske Beredskapsstyrelsen dreier det seg trolig om svært lave doser. Han sier at befolkningen slapp unna mer stråling fordi myndighetene effektivt hindret folk i å spise forurenset mat.

WHO sier også at det i resten av Japan og i nabolandene kun er registrert nivåer som ligger under det ekspertene kaller «svært lav». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere