– Vi må ta vanskelige avgjørelser. En avlyst begivenhet er bedre enn et avlyst liv, sa WHOs generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse mandag ifølge BBC.

Les også: Merkbar økning i antallet som får første dose koronavaksine

Han understrekte at han visste at godt at alle har gledet seg til å treffe venner og familie i den kommende tiden, men ifølge ham er det kun én riktig beslutning.

– Avlys heller nå og feir seinere enn å feire nå og sørge senere, lød den klare beskjeden.

Lurt på hva regjeringen sier om utenlandsreiser i jula? Nakstad svarer her:

– Usedvanlig kapasitet

Oppfordringen kommer i takt med at omikron har blitt erklært den dominerende virusvarianten i USA, samt at smitten når kritiske nivåer flere steder i verden.

Også USAs smitteverntopp Anthony Fauci ga søndag uttrykk for sin bekymring for den kommende juletiden.

– Reising i jula vil øke smitten. Er det én ting som er sikkert, så er det at omikron har en helt usedvanlig kapasitet til å spre seg, sa han blant annet.

Her til lands oppfordret assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i forrige uke alle som skal reise hjem til jul om å reise tidlig og ikke utsette reisen til lille julaften.

– Det beste er å planlegge tidlig og ikke reise på lille julaften alle sammen. Det er lurt å reise tidlig hvis man kan, det blir rett og slett mindre trengsel da, sa han til VG.

Les også: Nytt funn om omikron og angrep på lungene

Nedgang nasjonalt

Tross den høye smitten mente Nakstad at man kan benytte tog, buss og fly når man skal hjem til jul, så lenge man tar visse forholdsregler.

– Trengselen når du reiser med fly eller tog er kanskje ikke så mye høyere enn i rushtiden i de store byene, men likevel er det en fordel å få spredt trafikken utover, sa den assisterende helsedirektøren videre.

Både FHI og Nakstad tror derimot at koronatiltakene kan ha bidratt til nedgang i registrert smitte. Men Camilla Stoltenberg vil være forsiktig med å være optimistisk.

Det siste døgnet er det registrert 4.041 koronasmittede i Norge. Det er 823 færre enn samme dag i forrige uke.

I snitt de siste sju dagene er det registrert 4.531 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 4.733, så trenden er synkende.

Kan ha hatt effekt

På spørsmål på NRK Nyhetsmorgen om dette gir grunn til optimisme, svarer FHI-direktør Camilla Stoltenberg:

– Dét vil jeg være forsiktig med.

Hun mener det er for tidlig å konkludere, men at det er mulig at det har kommet en effekt av tiltakene som ble iverksatt 8. desember. Av tiltakene som ble iverksatt 13. desember, er FHI-direktøren enda mer i tvil.

– Men også de kan ha virket fordi folk begynte å oppføre seg annerledes før de kom, sier Stoltenberg.

Hun advarer samtidig mot at den mulige nedgangen kan gjelde for deltavarianten, men peker på at omikronvarianten ennå ikke har tatt ordentlig av.

Til sammen var det mandag påvist 3.394 omikrontilfeller i Norge.

Les også: Gode antistoff-nivåer hos stor andel av tidligere koronasyke

Nakstad: Mulig effekt

Nakstad mener også at de nye tiltakene trolig har bidratt til en utflating av koronasmitten og antall innleggelser etter flere kraftige hopp i forrige uke.

Toppen var fredag 17. desember da 383 koronapasienter var innlagt. Mandag var 373 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 17 flere enn dagen før.

Nakstad sier til VG at det ser ut til at Norge har bedre kontroll enn for noen uker siden.

– Jeg tror nok at de første tiltakene som kom for over to uker siden, og de som ble innført i forrige uke, har gitt en viss effekt. Dette er gode nyheter og viser at det vi gjør sammen, funker, sier han.

Tirsdag holder regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen, men ifølge