Gå til sidens hovedinnhold

WHO-sjefen snur – innrømmer at de avskrev lab-teori for tidlig

Til dags dato er det ennå ikke kjent hvor koronaviruset, som har ført verden ut i en flere år lang pandemi, faktisk stammer fra. WHO mener det må undersøkes nærmere og sier Kina sitter med nøkkelen.

Siden pandemiens start har det blitt registrert over 189 millioner smittetilfeller og over fire millioner koronadødsfall på verdensbasis, ifølge Worldometers' koronastatistikk.

Her til lands har i alt 133.876 personer testet positivt og 796 mistet livet med viruset til nå, ifølge FHI sin statistikk.

I landet der koronaviruset først ble oppdaget er situasjonen nå en helt annen enn det den var vinteren 2020, og det har den faktisk vært en god stund.

Les også: WHO ser dystert på de neste månedene: - Kan bli en ny smittebølge i Europa

Norge har for lengst klatret forbi Kina i antall smittetilfeller. Ifølge myndighetene til landet som huser over 1,4 milliarder innbyggere, har man ikke registrert over 200 smittetilfeller på et døgn siden april 2020.

Selv om Kina må sies å ha kommet veldig godt ut av koronakrisen, har de ikke vært like samarbeidsvillige med verdenssamfunnet i arbeidet med å spore opp hvor viruset oppsto.

Les også: Ny forskning: Koronaepidemi herjet i Øst-Asia for 20.000 år siden

Avskrev lab-teori for tidlig

Lederen for verdens helseorganisasjon(WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus har anerkjent at man var for tidlig ute med å avskrive den mulige linken mellom koronapandemien og en potensiell lab-lekkasje.

Samtidig ber han Kina om å være mer transparente når forskere prøver å finne ut hvor koronaviruset oppstod.

Vanligvis har WHO-sjefen vært var med å kritisere de store landene som er medlem i organisasjonen, men torsdag fortalte han at den internasjonale gruppen som dro til Kina for å spore opp kilden til koronaviruset ikke fikk tilstrekkelig tilgang til førstehåndsinformasjon.

Det første koronatilfellet blant mennesker ble registrert i den kinesiske byen Wuhan.

– WHO ber Kina om å være transparente, åpne og samarbeidsvillige, spesielt hva gjelder data og førstehåndsinformasjon som vi har spurt etter siden pandemiens begynnelse, sa Adhanom Ghebreyesus ifølge The Guardian.

Han sa at man var for tidlig ute med å avskrive teorien om at koronavriuset stammer fra en lablekkasje fra kinesiske myndigheters laboratorium i Wuhan.

Trosser egen rapport

Dette på tross av at WHO i mars i år kom med en rapport som konkluderte med at en mulig lablekkasje skulle være årsaken var svært usannsynlig.

– Jeg har vært en labtekniker selv, jeg er en immunolog og jeg har jobbet i et laboratorium. Jeg vet at det kan skje uhell. Det er faktisk vanlig, sa Tedros.

Hvordan koronaviruset oppstod og begynte å spre seg blant mennesker, er noe man ikke har kommet til bunns i ennå. Det anerkjenner også Tedros, som sier WHO nå er inne i en fase to av etterforskningen.

– Vi må fortsette studiene for å finne ut nøyaktig hva som skjedde. Hvis vi klarer å kartlegge hva som skjedde, kan vi lære av det og unngå lignende kriser i fremtiden, sa han ifølge CNN.

Les også:Fersk, israelsk rapport: Effektiviteten til Pfizer-vaksinen stuper

Amerikansk etterretning

Avisa Wall Street Journal , som viste til en amerikansk etterretningsrapport, skrev i forrige måned at tre forskere ved Wuhan-laboratoriet ble innlagt på sykehus med covid-19-symptomer flere uker før koronaviruset ble påvist, og kinesiske myndigheter orienterte WHO.

Ifølge rapporten ble de tre syke etter å ha oppsøkt en hule med flaggermus i Yunnan-provinsen.

Kinesiske myndigheter benekter dette, men USAs president Joe Biden har gitt amerikansk etterretning tre måneder på å komme til bunns i saken.

Biden ønsker å få avklart om viruset har smittet mennesker via dyr, som flaggermus og skjelldyr, eller om det har spredt seg via et laboratorieuhell i Wuhan, slik enkelte har spekulert i.

Målet skal også være å finne ut om kinesiske myndigheter først forsøkte å dekke over utbruddet, slik de er blitt beskyldt for av enkelte. Her skal det også jaktes på avlyttingsdata og eposter som eventuelt kan avsløre hva som har skjedd.