*Nettavisen* Nyheter.

WHO slår alarm om dødsfall i Norge

Foto: ILYA NAYMUSHIN (Reuters/Scanpix)

Verdens helseorganisasjon (WHO) er så bekymret over at så mange har dødd av svineinfluensa i Norge at de ønsker å sende eksperter hit.

04.11.09 12:34

Klokken 14 svarer lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet på dine spørsmål om svineinfluensaen og vaksinen. Send inn spørsmål nå nederst i saken!

- Vi har løpende dialog med WHO, men avventer tilbudet om assistanse, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til VG.

Tilbudet kom etter at Strøm-Erichsen (Ap) mandag skrev et brev til toppsjefen i legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline.

Brevet ble sendt etter et uhell der 170.000 doser av influensavaksinen Pandemrix gikk i knas på produksjonsanlegget i Belgia.

I brevet ba hun legemiddelgiganten om å få tilsendt ekstra doser så snart som mulig.

«Influensapandemien sprer seg nå raskt gjennom landet og tettbebodde strøk har til nå blitt hardest rammet. Sammenlignet med andre europeiske land har vi en høyere dødsrate, til den grad at WHO har uttrykt bekymring og har tatt kontakt med våre helsemyndigheter for å tilby assistanse», heter det i brevet, ifølge VG.

Strøm-Erichsen sier at Norge foreløpig har takket nei til hjelp, fordi vi er i løpende dialog med WHO, og fordi WHO ser at Norge har vaksiner og medisin «og at vi gjør det vi kan», sier Strøm-Erichsen.

Så langt er 15 nordmenn døde som en følge av svineinfluensa.

Gratis munnbind

I disse dager sendes 11 millioner munnbind, av totalt 15 millioner, ut fra direktoratets kriselager til apotek over hele landet, skriver Aftenposten.no.

- Det er ikke store kostnader for Staten forbundet med dette. Og i denne fasen av svineinfluensaspredningen, tror vi det er viktig at munnbind er lett tilgjengelig, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helsedirektoratet opplyser nå at de vil dele ut gratis munnbind som en del av tiltakene for å hindre spredning av svineinfluensa.

Helsedirektoratet lar oss få maksimalt 20 munnbind hver, men har likevel langt fra nok til alle på lager. Derfor understrekes det at oppfordringen om å bruke munnbind først og fremst gjelder folk som er syke hvis de av en eller annen grunn må omgås andre, og friske folk som er i nær kontakt med en syk person.

Gratis munnbind vil ikke være ute i apotekene før i løpet av uken, og fram til disse er på plass, må folk selv betale.

Reseptfri Tamiflu
Fra og med torsdag kan svineinfluensasyke hente Tamiflu og Relenza på apoteket uten å gå via legen.

Legemidlene Tamiflu og Relenza er såkalt antiviralia. De erstatter ikke svineinfluensavaksinen Pandemrix, men brukes som en del av behandlingen av de som er rammet for å dempe virkningene av sykdommen. Antiviralia kan også brukes forebyggende.

- Dette vil være et viktig tiltak for å gjøre disse legemidlene lettere og raskere tilgjengelig for pasientene, og for å lette håndteringen av pandemien, heter det i pressemeldingen på regjeringen.no.

- Senest innen 48 timer
Behandling med antivirus som Tamiflu og Relenza kan forkorte sykdomsperioden og redusere risikoen for komplikasjoner. Det forutsetter at behandlingen starter raskt etter at symptomene er oppdaget og senest innen 48 timer.

Informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen sier til Nettavisen at 650 apotek og 2300 farmasøyter er forberedt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Og vi er ikke bekymret for å gå tomme. Det skal være 1,5 millioner pakninger med Tamiflu, og det er en pakning per person, sier Soldal. Tamiflu kommer i pilleform.

Folkehelseinstituttet svarer
Onsdag klokken 14 inviterer Nettavisen leserne til nettmøte med Folkehelseinstituttet om svineinfluensaen og vaksinen. Vår gjest er lege Siri Helene Hauge, som jobber på avdeling for infeksjonsovervåking. Hennes saksfelt er først og fremst influensaen, men hun vil også svare på vaksinespørsmål.

Send inn dine spørsmål nå under!

(NTB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.