– 77 land har til nå registrert tilfeller av omikronvarianten, og trolig er omikron allerede til stede i de fleste land, selv om den ikke har blitt registrert av helsemyndighetene i landene, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse tirsdag.

– Omikron sprer seg i en hastighet vi ikke har sett med noen av de tidligere variantene, sa han.

Tedros advarte mot å avfeie omikronvarianten som en mildere variant som gir mindre alvorlig sykdom. Selv om dette skulle stemme, kan helsevesenet bli overbelastet hvis svært mange smittes.

Les også: Redd for karantene i jula? Nå ryker julaften om du er nærkontakt

Fortsatt usikkert

WHO-ekspert Bruce Aylward sa på pressekonferansen at det ennå er for tidlig å slå fast sikkert at omikron gir mildere sykdom enn tidligere varianter.

Alle tilgjengelige tiltak bør tas i bruk for å hindre spredningen, ifølge Tedros. Han oppfordret til raskere vaksinering, bruk av munnbind og å holde avstand.

Les: Erman har spart i hele år – risikerer å gå glipp av støtteordning: – Veldig skuffende

Samtidig uttrykte han skepsis til rike land som vil gi en tredje vaksinedose til store deler av befolkningen. Fortsatt er det uklart om dette virkelig er nødvendig for å beskytte friske voksne mot omikron, ifølge WHO.

I fattige utviklingsland er det mange mennesker i risikogruppene som fortsatt er uvaksinert. I 41 land er mindre enn 10 prosent av befolkningen vaksinert.

– Et spørsmål om prioritering

– WHO er ikke imot oppfriskningsdoser. Vi er imot ulikhet. Vårt hovedmål er å redde liv over alt, sa Tedros på pressekonferansen.

Han kalte vurderingene rundt tredjedosene et spørsmål om prioritering. WHO-sjefen frykter at de mange oppfriskningsdosene i rike land igjen skal føre til det han kaller hamstring av vaksiner.

Regjeringen i Norge tar sikte på at alle over 45 år skal få tilbud om en tredje dose innen midten av januar. Andre europeiske land har satt lignende mål for å beskytte befolkningen mot omikron.

Samtidig har under 12 prosent av befolkningen i Afrika fått sin første dose koronavaksine. Lave vaksinasjonsrater i fattige land antas å øke risikoen for at nye koronavarianter oppstår.

Les også: Sørafrikanske studier: To pfizer-doser gir 70 prosent beskyttelse mot omikron