Gå til sidens hovedinnhold

WHO: - Utendørs forurensning forårsaker kreft

Genève (NTB-AFP): Utendørs forurensning er en viktig årsak til kreft, mener Verdens helseorganisasjon WHO. Eksperter i organisasjonens direktorat for kreftforskning IARC sier de har funnet beviser nok til å fastslå dette.

IARC-talsmann Kurt Straif sa torsdag at luften klodens befolkning puster inn, er blitt stadig mer forurenset av kreftfremkallende stoffer. Økende luftforurensning gir stigende helsefare generelt og stigende kreftfare spesielt, framholdt han.

Den nye rapporten fra IACR om sammenhengen mellom luftforurensning og kreft bygger på analyser av den alminnelige luftkvaliteten. - Vår oppgave var å vurdere lufta vi alle puster i oss, snarere enn de enkelte kildene til forurensning, sier Dana Loomis i FN-organisasjonen.

- Resultatene av ulike studier vi har gjennomgått, peker i samme retning. Folk som er utsatt for forurensning får økt risiko for å utvikle lungekreft tilføyde Loomis. Økningen i risiko gjelder også for andre kreftformer som blærekreft.

Årsakene til den økende utendørs luftforurensningen er ifølge IARC-rapporten mange. Blant dem er transport, kraftproduksjon, utslipp fra fabrikker og bondegårder samt oppvarming av og matlaging i bolighus. (©NTB)

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre