Gå til sidens hovedinnhold

WHO: Zika kan smittes gjennom blod og sæd

WHO bekrefter overfor Nettavisen at det finnes små beviser for at zikaviruset kan smittes via blod og sæd.

- Zika kan bli overført via blod, men dette er veldig sjeldent. Standard forholdsregler som er på plass for å sikre trygge bloddonasjoner og blodoverføringer, bør følges. Bevis på mor til barn-smitte av zika under graviditeten eller fødsel er også begrenset. Det gjøres mer forskning for å få mer bevis og mer forståelse på hvordan viruset rammer babyer, opplyser pressetalsperson ved Verdens helseorganisasjon (WHO), Cristiana Salvi, til Nettavisen.

- Zika har blitt påvist i menneskelig sæd, og ett tilfelle av mulig person til person-smitte har blitt beskrevet. Men det kreves flere bevis for å bekrefte at seksuell kontakt er en måte å bli smittet, sier Salvi.

Et titalls land i Sør-Amerika og Mellom-Amerika er berørt av tilfeller med zikafeber. Infeksjonen er i utgangspunktet ufarlig, men det fryktes at zikafeber hos gravide kvinner kan føre til fosterskader som mikrokefali.

Zikaviruset overføres med aedes-myggen som lever i tropiske, varme strøk. WHO sier klimaet i Europa på vinterstid ikke er egnet for aedes-myggen.

- Zika kan mutere
En dansk virusekspert sier zikaviruset kan i teorien bli luftbåren ved en eventuell mutasjon.

- Teoretisk er det alltid mulig for at zikaviruset kan mutere og bli luftbåren, men jeg kjenner ikke noen eksempler til at noe sånt har skjedd, sier professor ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, til Nettavisen.

- Det man kan forestille seg at kan skje, er at viruset endrer seg sånn at det kan smitte direkte mellom mennesker gjennom meget tett kontakt. Det er noen enkelte mistenkte tilfeller om at viruset kan ha blitt seksuelt overført, sier Thomsen.

- Har folk i Skandinavia noen grunn til å være bekymret for zikaviruset, Thomsen?

- Nei. Egentlig er det ikke noe å være redd for her i Skandinavia. Men det er en risiko for dem som reiser til de berørte områdene. De kan komme hjem med smitte. Men det er ikke stor sannsynlighet for at de sprer smitten videre, sier han.

- Kan viruset bli påvist i Norge, Thomsen?

- Det avhenger fullstendig på reiseaktiviteten. Det er stort utbrudd i Brasil, men for folk som ikke er gravide, er det ikke noe alvorlig sykdom. Man kan bli smittet på reise, og på den måten ta med seg viruset hjem til Skandinavia, sier han.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).

- Ikke bli gravid
I flere land i Mellom-Amerika har myndighetene frarådet kvinner mot å bli gravide de neste to årene. Det innebærer at disse landene i prinsippet kan mangle to årskull med barn dersom rådene følges til punkt og prikke.

- Nå må vi se hvor lenge denne epidemien varer. Det er ikke sikkert at den får lov til å utvikle seg. Slik jeg forstår det, så går myndighetene til kamp mot viruset med blant annet opplysningskampanjer, så vi får håpe de får kontroll på det, sier Thomsen.

Folkehelseinstituttet utelukker ikke at zikaviruset kan bli påvist i Norge.

- Det er forventet at det kan komme noen tilfeller til Norge. Det er mange norske turister som er i disse berørte landene. Når det er et utbrudd er det en viss risiko for at nordmenn kan komme hjem med viruset, sier overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI ), Tone Bruun, til Nettavisen.

- Men vi er ikke bekymret for et utbrudd i Norge. Dette er et virus som først og fremst smitter via mygg og ikke mellom personer. Denne typen mygg finnes ikke i Norge i dag. For de som ikke er gravide, er vanligvis ikke zikafeber en alvorlig sykdom, sier Bruun.

- Kan viruset mutere, Bruun?

- Dette bør du ta med en virolog. Men jeg har ikke fått med meg at det er noe man bekymrer seg for per nå. Man vet forholdsvis lite om dette viruset fordi det ikke har vært mange store registrerte utbrudd tidligere og det har vært lite forskning på det.

- Vi har kjent til viruset i mange tiår, først og fremst i Aisa og Afrika med noen sporadiske utbrudd og tilfeller.

- Mikrokefali er en nevrologisk tilstand hos nyfødte. Det vil si at de blir født med liten hodeskalle fordi hjernen ikke har utviklet seg normalt under fosterstadiet. Mikrokefali kan ha ulike årsaker, deriblant infeksjoner. Og nå mistenker man at zikainfeksjon hos mor kan gi denne tilstanden hos foster. Det kan sannsynligvis føre til både mildere og mer alvorlige tilfeller, og i sjeldne tilfeller dødsfall.

Kommentarer til denne saken