I EU har kun 2,5 prosent av befolkningen fått den første dosen med koronavaksine. Det er et tempo som Verdens helseorganisasjon (WHO) langt fra er fornøyd med.

– Vi må gå sammen for å få fart på vaksinasjonen, sier FN-organisasjonens Europa-sjef, Hans Kluge.

Konflikter mellom legemiddelselskaper og EU samt logistiske problemer har ført til forsinkelser i vaksineringen. Og WHO understreker at hvis ikke tempoet kan skrus opp, må konkurrerende vaksineprodusenter få slippe til.

Så langt har EU godkjent vaksinene til Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca.

I et intervju med AFP uttrykker Kluge bekymring for de nye virusmutasjonene, og han er ikke sikker på om vaksinene biter på alle disse.

Les også: Sverige med korona-advarsel: - Kan lede til en tredje bølge til våren

- Problematiske mutasjoner

– Det er det store spørsmålet. Jeg er urolig, sier han.

- Vi må være forberedt på nye problematiske mutasjoner av viruset, advarte han og oppfordret alle land om å utvide innsatsen og kapasiteten for helgenomsekvensering.

37 land i WHOs Europa-region, som også omfatter land i Sentral-Asia, har meldt om tilfeller av den engelske virusvarianten. 17 har meldt om tilfeller av den sørafrikanske varianten.

Kluge velger å være optimistisk, selv om utfordringene synes å være større enn de var i desember.

- Vi må bli bedre på det vi gjør, og vi er i ferd med å bli bedre, sier han ifølge AFP.

Ber rike land dele vaksiner

Han gjentok også WHOs oppfordring til rike land om å vise solidaritet med fattige land og dele vaksinedoser med disse når en andel av egne innbyggere har fått vaksinen.

Kluges forslag er at rike land, når de har vaksinert eldre, helsearbeidere og folk med underliggende sykdommer, deler sin andel av vaksinene med fattige land.

- Hvis de får vaksinert 20 prosent av befolkningen, er det kanskje tidspunktet å starte å dele noen vaksiner, uttalte han.