*Nettavisen* Nyheter.

Widvey: – Prester kan bruke reservasjonsretten

Kirkeminister Thorhild Widvey (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Kirkeminister Thorhild Widvey (H) forutsetter at kirken stiller til rådighet prester som vil vie likekjønnede par, men har ingen planer om å ta bort presters rett til å nekte å vie homofile og lesbiske.

– Det som har vært oppe til debatt, er om personer av samme kjønn kan bli viet i kirken. Kirkevalget ga et klart signal at flertallet ønsker det, og da har Kirkemøtet ansvaret for å utarbeide en liturgi, sier Widvey til avisen Dagen.

– Det som er viktig når kirken åpner for å vie to av samme kjønn, er at de får samme tilbudet som to av ulikt kjønn. Kirken må sørge for å stille til veie prester som kan foreta vielsen, sier hun videre.

Widvey har forståelse for at dette er et samvittighetsspørsmål for en del prester.

– Det er Kirkemøtet som skal utarbeide liturgien, og jeg håper at så mange prester som mulig vil forholde seg til vedtaket som blir gjort, sier statsråden.

Les også: Vårt Land: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

På spørsmål om hun tror det vil være vanskelig å være prest som vil reservere seg mot å vie likekjønnede, svarer Widvey at det vil være mulig å reservere seg på samme måte som for prester som ikke vil vie fraskilte.

– Loven gir grunnlag for å reservere seg. Vi må være romslige, men jeg tror det er mange som vil vie likekjønnede, spår kirkeministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag