Wikileaks blir svensk

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Personene bak Wikileaks håper virksomheten kan fortsette under svensk beskyttelse.

19.08.10 06:17

Det svenske Piratpartiet tar over driften av Wikileaks servere og vil nå danne et svensk aksjeselskap registrert i et skatteparadis - alt dette for å gjøre Wikileaks mer motstandsdyktig mot juridiske angrep og sikre virksomheten de frhetene pressen nyter godt av i Sverige, melder Sveriges Radio.

Offentliggjorde hemmelige Afghanistan-dokumenter
Wikileaks pådro seg amerikanske myndigheter og NATos vrede etter at de i juli offentliggjorde tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan fra 2004 til 2010. Dokumentene vekket også Talibans interesse. De har varslet at de vil bruke materialet for å spore opp de som betraktes som forrædere.

Har servere i Sverige
Wikileaks har lenge hatt servere i Sverige, men for å få den samme grunnlovsbeskyttelsen som andre medier vil de nå etablere et svensk aksjeselskap som blir utgiver. Det er ventet at Wikileaks grunnlegger Julian Assang formelt melder flytting til Sverige, skriver Sveriges Radio.

- Om noen vil forsøke å stenge Wikileaks gjør dette det vanskeligere, sier statsviter Svend Dahl i en kommentar til radiokanalen.

Samtidig hevder Julian Assange overfor nyhetsbyrået AP at han er i dialog med Pentagon om å fjerne informasjon fra dokumentene som kan sette sivile i fare.

Pentagon avviser dialog
Pentagon på sin side avviser at de vil forhandle og peker på at dokumentene det gjelder ikke er ment for offentliggjøring.

- Disse dokumentene tilhører regjeringen i USA. De uautoriserte offentliggjøringen av dem truer livet til koalisjonsstyrkens soldater så vel som afghanske borgere, sier Pentagon-talsmann Bryan Whitman til AP ifølge Yahoo News .

Saken etterforskes nå av amerikanske myndigheter.

Les også: Nå kommer han med nye avsløringer

Julian Assange varslet i uken som gikk at nettstedet om kort tid vil publisere ytterligere 15.000 dokumenter om krigen i Afghanistan i tillegg til dokumentene som ble publisert 25. juli under tittelen «Afghan War Diary, 2004-2010».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.