*Nettavisen* Nyheter.

WikiLeaks-kilden på tiltalebenken

Foto: (Ap)

Rettssaken mot den amerikanske soldaten Bradley Manning (25) begynner etter planen mandag, nesten tre år etter at han ble arrestert i Irak.

Washington (NTB-AFP): Bradley Manning er tiltalt for å ha lekket tusener av hemmelige amerikanske regjeringsdokumenter til nettstedet WikiLeaks, som i samarbeid med flere store internasjonale medier begynte å offentliggjøre innhold fra dokumentene.

Manning var etterretningsanalytikeren og lastet ned mengder med hemmeligstemplet materiale uten lov. Det skjedde mens han tjenestegjorde på en militærbase utenfor Bagdad.

Det dreier seg blant annet om strengt hemmelige papirer fra det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet.

Den 25 år gamle Manning risikerer en dom på inntil 154 års fengsel, i praksis fengsel til han dør. Han har tilbudt seg å erklære seg skyldig på flere punkter, men nekter skyld på det alvorligste tiltalepunktet. Det er at han med vitende og vilje hjalp USAs fiende, terrornettverket al-Qaida og dets leder Osama bin Laden.

Manning har selv sagt at han ønsket å starte en debatt om krigene i Afghanistan og Irak.

- Jeg mente at hvis offentligheten hadde tilgang til disse opplysningene, ville det kunne utløse en debatt i USA om militærets rolle og om USAs utenrikspolitikk generelt, har han sagt.

Manning har siden 2010 blitt holdt fengslet på Quantico-basen like sør for Washington DC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag