Gå til sidens hovedinnhold

- WikiLeaks-medarbeidere fengsles

Julian Assange sier at USA nå driver en hemmelig, ulovlig og svært aggressiv etterforskning av WikiLeaks.

Assange fortalte dette til pressen utenfor Ellingham Hall i Norfolk der han nå sitter i husarrest. Den ærverdige gamle bygningen er til vanlig et selskapslokale, men brukes nå som fengsel for Assange som daglig må melde seg for politiet i Norfolk.

Assange sa at etterforskningen «ser ut til å være ulovlig» og at «visse mennesker som det påstås skal være knyttet til oss har blitt fengslet, forfulgt, fått deres datamaskiner beslaglagt og så videre» sa Assange til The Guardian .

WikiLeaks-sjefen frykter mest av alt å bli utlevert til USA, og tror det er 80 prosent sjanse for at USA vil kreve ham utlevert på en spionasjesiktelse.

– Mange tunge amerikanske politiske figurer, også folkevalgte, har tatt til orde for å henrette meg, kidnappe mine ansatte, henrette den unge soldaten Bradley Manning.... dette er alvorlige greier, konstaterte Assange.

Han sa at han nå må «stole på folkeopinionen i kampen mot en supermakt som ikke ser ut til å følge lover og regler» skriver The Guardian.

Han forteller at 85 prosent av pengene til WikiLeaks nå brukes til å forsvare seg mot ulike tekniske, politiske og juridiske angrep.

– Og det er et angrep mot etterforskende journalistikk, sa Assange.

– Jeg vil si at det er en svært aggressiv etterforskning. Noen har mistet mye ansikt, og andre ser en karrieremulighet i etterforskningen av en høyt profilert sak. Dette er noe man trenger å følge, sa Assange. Han kritiserte også britiske og svenske myndigheters håndtering av saken. Han er kritisk til at britisk domstol ikke ønsket å se noen bevis for voldtektsanklagene fra Sverige.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken