Tidligere forlagssjef i Aschehoug og styreleder i NRK, William Nygaard, kaster seg inn i valgkampen helt på tampen.

I et innlegg på Nygaards Facebook-side får innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) passet sitt påskrevet.

Nygaard: - Hennes politikk bør advares mot

- Jeg bryter et tabu om fascisme og advarer for egen regning: Blant våre rikspolitikere er det nok Sylvi Listhaug som ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme i norsk politikk i dag, skriver Nygaard.

Han stopper ikke der:

- Hennes politikk / politiske retorikk er egenrådig og farlig og bør advares mot. Hermed gjort - i god tid før valget.

Valget er nøyaktig én uke unna.

Som mange vil huske, ble Nygaard i 1993 skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig. Det ble satt i sammenheng med utgivelsen av Salman Rushdies roman «Sataniske vers» - og utløste en fatwa både mot forfatteren, bokens oversettere og forlegger.

Listhaug: - Dette finner jeg meg ikke i

Listhaug sier til VG Nett at dette finner hun seg ikke i.

– Jeg finner meg ikke i å bli stemplet som en fascistisk rasist. Denne ekstreme tankegangen er direkte i mot absolutt alt jeg står for.

Statsråden legger til at:

– Og fremover kommer jeg til å fronte en streng innvandringspolitikk og integreringspolitikk som stiller krav. Jeg er opptatt av klar tale, og det å diskutere realitetene, og ikke skyve ting under teppet.

- Sterkt og tydelig

Nettavisen har snakket med valgforsker og professor Anders Todal Jenssen ved NTNU.

- Hva vil du si til en påstand om at Listhaug «ligger tett opp mot autoritær og rasistisk fascisme»?

- Denne type ytringer er det vanskelig for oss forskere å mene noe om, det å «måle» avstanden i det politiske rom har vi ikke belegg for, svarer han.

- Men det er en sterk påstand?

- Nygaard peker på avstanden mellom ekstreme ytringer til Høyre og Listhaug. Han uttrykker seg sterkt og tydelig, noe Listhaug også er kjent for å gjøre, sier Todal Jenssen.

Eide: - Sløser med UDs midler

Nygaard er langt fra dene eneste som er i Listhaugs hylekor.

Tungvekteren og pensjonert ambassadør Kai Eide langet ut mot Sylvi Listhaug (Frp), som er statsråd i regjeringen han nylig representerte som abassadør i Sverige.

Ap-mannen Eide har i flere meldinger på sosiale medier kritisert Listhaug for å forsure forholdet til nabolandet, samt sløse med UD og ambassadens ressurser til å drive egen valgkamp i Sverige.

Steen Jensen: - Skremmende

Reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen har beskrevet Listhaugs linje som katastrofal.

– Jeg mener at retorikken til Listhaug har vært en katastrofe. Mange ser på henne som en blanding av Jeanne d’Arc, jomfru Maria og Mor Theresa, noe som er skremmende. Hun er blitt nasjonen og sivilisasjonens eneste håp og vårt livs lys, har han tidligere uttalt.


Har du sett denne videoen?