Gå til sidens hovedinnhold

Willoch vil heve pensjonsalderen

Tidligere statsminister Kåre Willoch hudfletter pensjonsreformen: - En torpedo under velferdsstaten.

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Den 81-årige samfunnsdebattanten møtte i løvens hule, som paneldeltaker på LOs frokostmøte på Youngstorget.

Foran en forsamling av ledere fra fagbevegelsen tok han en knusende oppgjør med ordninger som lar 62-åringer pensjonere seg med god lønn.

- Pensjonsalderen må opp, ikke ned. Det er ikke riktig at friske folk får gå av når de er 62 år, mener Kåre Willoch.

Mest uenige om historien
Debatten skulle egentlig handle om næringsminister Trond Giskes verktøykasse. Debatten viste at Willoch og Giske var mer uenige om historien enn om nåtiden og fremtiden.

Begge ønsker en blandingsøkonomi med både private og statlig eierskap, og med en sterk stat som kontrollerer at konkurransen og markedet fungerer.

Men den største refseren både av næringslivets ledere og av fagbevegelsen, var Kåre Willoch.

- Alle skal med, heter det i slagordet fra LO og Arbeiderpartiet. Men i pensjonssammenheng er det snarere at ikke alle skal med. AFP-ordningen er ekskluderende for en rekke personer, sa Willoch.

Mangel på arbeidskraft
Pensjonsreformen åpner for at folk kan gå av tidligere, og at de kan kombinere pensjon med lønnsarbeid. Samtidig beholder man hovedtrekkene fra AFP-ordningen som innebærer at staten spleiser på en pensjonsordning som er bedre for mange fagorganiserte enn for folk flest.

Den tidligere Høyre-politikeren og statsministeren er kritisk til begge deler, og mener at Pensjonsreformen er en ulykke for landet fordi mange trøster seg med utfallet - og dermed lar være å gjøre noe med problemet.

- Dårlig for alle
Willochs hovedpoeng er at lav pensjonsalder er dårlig både for samfunnet og den enkelte.

- De som lar seg lokke til tidlig pensjon rammes lett av passivitet og dårlig helse. Det er negativt for den enkelte og det er negativt for samfunnsøkonomien, mener han.

- Et av problemene med norsk økonomi er at våre produksjonskostnader stiger mer enn konkurrentene. Lav pensjonsalder gir oss mangel på kvalifisert arbeidskraft, og det betyr i neste omgang enda høyere produksjonskostnader, mener Kåre Willoch.

Kommentarer til denne saken