*Nettavisen* Nyheter.

«Worms» er tilbake!

De morderiske småmarkene er tilbake! Se video og les anmeldelsen her.

28.09.07 09:16

(Spillmagasinet): Vi i Spillmagasinet har ærlig talt gitt blaffen i «Worms» i flere år. Siden spillets gyldne år på midten av 90-tallet har en rekke trekk fra utviklerne sørget for et stille sorti for de morderiske markene.

I det siste har imidlertid «Worms» krøpet frem i bevisstheten igjen, og takk for det. «Worms: Open Warfare 2» til Playstation Portable (PSP) er slett ikke noen dum investering av tid og penger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Team17)

For deg som ikke er kjent med «Worms» fra før er spillet et turbasert strategispill litt utenom det vanlige. Du kontrollerer et lag på fire marker som på humoristisk vis forsøker på ta knekken på hverandre med alt fra eksplosive sauer, bazookaer og dynamitt til flyangrep.

Mye å gjøre

Det later til at Team17, som står bak den klassiske serien, har gjort sitt ytterste for å presse så mye innhold inn i «Open Warfare 2» som mulig, og med hell.

Det er ikke utenkelig at du har nærmest ubegrenset med underholdning i dette spillet ikke minst takket være PSPs onlinefunksjonalitet og muligheten til å skreddersy både baner, lag og individuelle marker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Team17)

Fokus på online

Det som i sin tid gjorde «Worms» til den suksessen den var, tross et mylder av småfeil i programmeringen, var den tilfredsstillelsen det ligger i å kverke en kompis. Dette behovet blir nå tatt hånd om på PSP på flere måter.

Først og fremst kan du spille et normalt flerspillbrett og sprenge hverandre i filler på vanlig vis. I tillegg er det lagt til en enklere variant kalt «Forts» hvor landskapet består av to festninger på hver side av brettet. Til slutt kan du starte et «Rope Race», hvor du skal bruke ninjarepene for å svinge deg i mål før konkurrentene. Fantastisk festlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Team17)

Koble dette sammen med en egen brettredigerer og muligheten til tegne egne flagg, tilpasse lag og individuelle marker med all mulig slags nonsens, og du har oppskriften på suksess.

Moro med seg selv

Enspillerkampanjen er dessuten omfattende. Ideen er å spille seg gjennom historien fra piratenes tid og frem til romalderen. De forskjellige epokene har ulike utfordringer. På is og snø sklir markene lettere, og i rommet må du ta hensyn til at tyngekraften er borte.

Personlig har jeg brukt mye tid i modusen «Puzzle». I en serie av oppgaver må du bruke de små grå (i hvert fall noen av dem) for å ta knekken på andre marker med begrensede midler eller nå frem til tilsynelatende umulige steder. I tillegg til å være underholdende lærer du mye av denne modusen fordi det ofte er bare ett våpen som effektivt knerter en mark og du lærer triks om hvordan du best kan forflytte deg på brettet.

Skår i gleden

Alt er likevel ikke rosenrødt for de morderiske markene. Først og fremst mangler våpnene, selv nye og gamle favoritter, den gode gamle brutaliteten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Team17)

Eksplosjonene er gigantiske, men likevel tar du ikke mer enn for eksempel 20 av 100 livspoeng fra marken selv etter en solid fulltreffer, og det blir bare et minimalt hull i bakken. Det er med andre ord ikke helt samsvar med smell og effekt. Først og fremst irriterende.

Et annet irritasjonsmoment er kontrollen. Det er en smule vanskelig å holde oversikt over brettet, og kameraet har en tendens til å henge igjen ved eksplosjonområdet, så du må panorere tilbake til deg selv for å skyte på nytt. Jeg har heller ikke klart å skifte hvilken mark du vil bruke i et angrep.

Til slutt er mye av humoren som kjennetegnet «Worms» borte. Utviklerne forsøker fremdeles, men får det ikke til. Ikke én gang har jeg sett gjennom en reprise for å ha tatt livet av meg selv på idiotisk vis eller ledd særlig av mellomsekvenser.

Likevel, «Worms: Open Warfare 2» er antagelig det beste spillet fra Team17 på år og dag: Tilhengerne av serien, spesielt med sans for onlinespilling, har mye underholdning å glede seg til.

Spillet er også tilgjengelig på Nintendo DS. Det spillet er ikke vurdert i denne anmeldelsen.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.