RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

WWF lei bønder som skyter

Ulv
Ulv Foto: Politiet
Sist oppdatert:
WWF har sett seg lei på norske bønder som skyter før de forsøker å skremme norske rovdyr. Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk fnyser av det de kaller «rovdyrromantikere».

(Romerikes Blad): - Det er slett ikke uvanlig at de som skyter rovdyr påberoper seg nødverge i ettertid. Det er snarere regelen enn unntaket, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF til Romerikes Blad.

Han mener norske rovdyr er så lette å skremme vekk at det svært sjelden er nødvendig å skyte.

Skrem dem vekk
- Man kan med fordel skremme vekk rovdyrene før man skyter. Nødverge bør kun brukes når det faktisk foreligger nødvergesituasjon, og det er ikke så ofte i Norge.

- Når er det aktuelt?

- Det er vanskelig å diktere det på avstand, men jeg tror de fleste dyreeiere vet når det er helt nødvendig å skyte for å redde en sau, eller om man rent faktisk skyter fordi man får muligheten til det, sier Hansson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Snakker generelt
Da Romerikes Blad snakket WWF-toppen, så var han ikke kjent med at det var skutt en ulv på Mangenskogen. Han sitter derfor ikke på kunnskaper om den spesifikke situasjonen. Rent generelt mener han imidlertid at mange rovdyr i Norge kunne overlevd hvis husdyreierne hadde vist litt mer tålmodighet og heller forsøkt andre metoder.

- Vi er slett ikke mot nødverge i WWF, men det må jo praktiseres med ansvar. Det viktigste stikkordet er jo at det ofte går an å skremme vekk rovdyr. Hvis det ikke skulle fungere, så får man heller skyte da.

- Hvordan skremmer man norske rovdyr?

- Det er mange effektive måter. Mange ulver vil bli redde bare man vifter med armene og roper. Skulle man ha et gevær, så kan man dessuten først forsøke å skyte et skudd over hodet på den. Enda mer effektivt er det å bruke signalraketter slik man gjør på Svalbard. Grovt sett lar de fleste ville dyr seg skremme vekk, mener han.

Ulv mer lettskremt enn isbjørn
Hansson sier han selv har vært i lignende situasjoner med isbjørner.

- Det er også mye vanskeligere å skremme vekk en isbjørn – Norges suverent farligste rovdyr – enn det er å skremme en ulv. På Svalbard er det streng straff knyttet til å skyte bjørn. Det fører til at de 2.000 innbyggerne har et rutinemessig forhold til å oppføre seg rundt isbjørn og skremme dyra vekk uten å skyte. Den kunnskapen kunne man med fordel flyttet til fastlandet, mener Hansson.

- Alt jeg sier er at det å skremme rovdyr på fastlandet er veldig ofte en god mulighet. Det tror jeg med fordel kan prøves litt mer enn å skyte med en gang.

Denne saken er levert av Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere