RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

Overfiske, forurensning og aktiviteter på land bidrar til å ødelegge miljøet i verdenshavene. Bildet viser verdens største rev, Great Barrier Reef.
Overfiske, forurensning og aktiviteter på land bidrar til å ødelegge miljøet i verdenshavene. Bildet viser verdens største rev, Great Barrier Reef. Foto: Sarah Lai (Afp)
Sist oppdatert:
Verdens marine bestander er halvert siden 1970.

Overfiske, forsuring og forsøpling ødelegger miljøet i verdenshavene, skriver miljøorganisasjonen WWF i en ny rapport.

Onsdag legger WWF International fram rapporten «Living Blue Planet», som tegner et dystert bilde av tilstanden i verdenshavene.

Annenhver av verdens bestander av fisk, sjøfugler, amfibier og marine pattedyr har blitt redusert i årene 1970-2012. Millioner av tonn med plastavfall dreper og skader hundretusener av dyr og fugler. Viktige leveområder ødelegges og forsvinner.

Les også: Bildet av en utmagret isbjørn på Svalbard har fått Facebook til å eksplodere

Proteinkilde
En fiskefamilie, som inkluderer tunfisk og makrell, er redusert til en firedel av bestandsnivået for fire tiår siden.

- I løpet av bare én generasjon har menneskelig aktivitet skadd livet i havet med å fange fisk raskere enn de kan formere seg, samtidig som oppvekstområdene deres ødelegges, sier generaldirektør Marco Lambertini i WWF International. Han sier en kollaps i marine økosystemer kan utløse alvorlig økonomisk nedgang og undergrave kampen for å redusere fattigdom og underernæring.

- Overfiske, ødeleggelse av leveområder og stigende temperaturer vil ha alvorlige konsekvenser for hele menneskeheten, og det er fattige samfunn som er avhengige av havet som blir rammet først og hardest, sier Lambertini.

Nesten tre milliarder mennesker har fisk som sin viktigste proteinkilde.

Les også: Havet er truet av et nytt, ustoppelig rovdyr

Overfiske
De viktigste truslene rapporten trekker fram er overfiske, oljeutvinning, gruvedrift, landbasert forurensning, oppdrett, turisme og klimaendringer.

- Fiskepresset på en rekke arter øker til tross for at 90 prosent av verdens kommersielle fiskebestander allerede er fullt utnyttet eller overfisket. Vi ødelegger også mange av de viktige leveområdene i havet, sier Fredrik Myhre til Bergens Tidende. Han er fagsjef for fiskeri og havmiljø i WWFNorge.

Men det er ikke bare fisken som er truet. Også sjøgress, korallrev og mangrover, som er en del av livsgrunnlaget for mange arter, har minsket kraftig. Mer enn en tredel av fiskeartene som er undersøkt i forbindelse med rapporten er avhengig av revene, som også er livsnødvendig for 850 millioner mennesker.

- Må snu utviklingen
Nesten 6.000 bestander av mer enn 1.200 arter er undersøkt, nesten dobbelt så mange som tidligere. Studien gir «et tydeligere og mer foruroligende bilde av havenes helsetilstand. Blant annet står hver fjerde hai- og skateart i fare for å bli utryddet.

WWF ber verdens ledere sørge for at gjenopprettelsen av sunne hav- og kystområder prioriteres høyt når FN senere i måneden skal vedta mål for bærekraftig utvikling de neste 15 årene.

– Vi må benytte anledningen til å snu utviklingen mens vi kan, sier Lambertini. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere