Uttalelsen var en mulig skjult kritikk av Russlands invasjon av Ukraina.

– Vi må stå imot politisering, instrumentalisering og militarisering av mat- og energiproblemer, sa Xi til topplederne som er til stede på G20-møtet på Bali i Indonesia.

Han gjentok samtidig sin motstand mot Vestens sanksjonspolitikk.

Les også: Full forvirring om Lavrovs helsetilstand

Hevder G20 vil ta avstand

I G20s slutterklæring vil det fremgå at flesteparten av medlemslandene kommer til å fordømme Russlands krig mot Ukraina på det sterkeste, ifølge USA.

– Jeg tror man kommer til å se at flesteparten av G20s medlemmer vil gjøre det klart at de fordømmer Russlands krig i Ukraina, at de ser på Russlands krig i Ukraina som hovedkilde til ufattelig økonomisk og humanitær lidelse i verden, sier en høytstående amerikansk tjenestemann tirsdag.

Les også: Putins nederlag i Kherson kan få store konsekvenser: – Vil ikke klare dette

Kort tid etter sa EU-president Charles Michel at sjefforhandlerne fra G20-landene, inkludert Russland, er enige om et utkast til slutterklæring.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA har vestlige land, til tross for innledningsvis motstand fra Russland, klart å få med en formulering i utkastet der det heter at krigen mot Ukraina fordømmes.

Diplomater har ifølge DPA uttalt at Russland er klar til å godta en slik formulering i dokumentet.

Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte

Erklæringen skal også beskrive Russlands angrep på Ukraina som en krig og ikke som en «militær spesialoperasjon», som er begrepet Russlands president Vladimir Putin bruker.

Russlands godkjennelse blir ifølge DPA sett på som et mulig tegn på at Moskva ikke lenger kan lene seg på støtte fra Kina.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som representerer Putin på toppmøtet, indikerer i en video fra utenriksdepartementet i Moskva at slutterklæringen vil bli godtatt.

G20-møtet avsluttes i Nusa Dua på Bali i Indonesia onsdag.

Les også: Norsk-donert artillerivogn sprengt av russisk drone


G20 består av de 19 største nasjonale økonomiene i verden – Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland og USA – samt EU.

Bekymret for matkrise

G20-landene er dypt bekymret for matkrisen i verden, ifølge utkastet til en felles uttalelse etter toppmøtet på Bali.

– Verdens matsikkerhet er forverret av pågående konflikter og spenninger, heter det i uttalelsen, der det fastslås at alle tilgjengelige verktøy må brukes i kampen mot krisen og for å beskytte de mest sårbare fra sult.

G20-landene, deriblant Russland, lover å iverksette felles tiltak for å sikre mat- og energisikkerhet, samt støtte stabile markeder.

Russlands invasjon i Ukraina har hatt store konsekvenser for globale matmarkeder. De to landene regnes som to av verdens viktigste mateksportører.

Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte

Møte mellom Xi og Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordrer Kina til å stå sammen mot krigen i Ukraina.

Macron møtte Kinas president Xi Jinping på sidelinjene av G20-møtet på Bali i Indonesia tirsdag.

– Herr president, hvordan står det til? sa Macron til Xi idet de to poserte foran kameraene, dagen etter at Xi hadde sittet i et tre timer langt møte med USAs president Joe Biden.

Macron håndhilste på Xi før de begynte samtalene.

– Vi må stå samlet for å svare på internasjonale kriser som Russlands krig i Ukraina, sa Macron til Xi.

Dagen før sa Macron at han kom til å fortelle den kinesiske presidenten at det er i Kinas interesse å legge press på Russland for å få landet til å sette seg ned ved forhandlingsbordet i Ukraina-konflikten.

Xi nevnte ikke konflikten i sin åpningsreplikk, men tok til orde for at Frankrike og Kina må «opprettholde uavhengighetens, autonomitetens, åpenhetens og samarbeidets ånd».

Senere tirsdag skal Xi møte Australias statsminister Anthony Albanese. Storbritannias statsminister Rishi Sunak har sagt at han håper å få møte Xi.

Les også: Putins nederlag i Kherson kan få store konsekvenser: – Vil ikke klare dette

(©NTB)