Under toppmøtet mellom Xi og USAs president Joe Biden sa den kinesiske presidenten at det ville være å leke med ilden, ifølge statlige kinesiske medier.

Les også: Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: - Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt

– Taiwanske myndigheter har lenge forsøkt å stole på at USA vil sikre dem uavhengighet, mens noen mennesker i USA ønsker å bruke Taiwan for å kontrollere Kina. Denne trenden er veldig farlig og er som å leke med ild, og de som leker med ild, brenner seg, sa Xi ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Kina og Taiwan mener per i dag begge at de representerer Kinas legitime regjering og dermed har krav på hverandres territorium, men Taiwans nåværende regjering er ikke fremmed for tanken på å erklære selvstendighet som en egen, taiwansk stat.

Biden uttalte på sin side at han gikk imot kinesiske forsøk på å endre Taiwans situasjon. Han sa at USA forholder seg til Ett Kina-politikken landet har fulgt siden 1970-tallet. Denne anerkjenner at det er regjeringen i Beijing som er Kinas legitime regjering, men åpner også for uformelle forbindelser med regjeringen i Taipei.

- Må øke samarbeidet

Til tross for sterke ord om den meget betente Taiwan-konflikten var det likevel også en god tone mellom to av verdens mektigste menn.

– Vårt ansvar som ledere for Kina og USA er å sikre at konkurransen mellom våre land ikke dreier over i konflikt, verken med eller uten hensikt, i stedet for ukomplisert og ærlig konkurranse, sa Biden da møtet startet.

Les også: BBC-avsløring: - Flaut at Norge er en del av dette

Biden sa til Xi at håpet er å få etablert felles retningslinjer for å unngå misforståelser og feilberegninger.

– Kina og USA må øke kommunikasjonen og samarbeidet, sa Xi på starten av møtet.

«Gamle venner»

Selv om begge parter ville foretrukket å møtes fysisk, har ikke Xi forlatt Kina siden koronapandemien begynte. Den kinesiske presidenten la til at han var glad for å se sin «gamle venn» Biden, og at han er klar til å samarbeide med USAs president.

– Menneskeheten bor i en global landsby, og landene må møte utfordringer sammen, sa Xi.

Videosamtalen startet klokka 1.45 natt til tirsdag norsk tid og varte i mer enn tre timer. Biden gikk særlig på offensiven i menneskerettighetsspørsmål, og uttrykte bekymring for situasjonen i Xinjiang, Tibet og Hongkong..

(©NTB)