*Nettavisen* Nyheter.

Yara bøtelagt for korrupsjon

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Økokrim har gitt Yara International ASA et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland.

15.01.14 10:11

I alle tilfellene mener Økokrim å kunne bevise at selskapet har bestukket høytstående tjenestemenn i Libya og India, samt en leverandør i Russland. Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for rundt 12 millioner amerikanske dollar, drøyt 70 millioner kroner, over en femårsperiode fra 2004 til 2009.

Yara opplyser onsdag morgen at konsernet vedtar forelegget, som består av en foretaksstraff på 270 millioner kroner knyttet til virksomhetene i de tre landene og inndragning av utbytte på 25 millioner kroner.

- Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne gransking og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara.

Yara har selv gransket forholdene og varslet selv Økokrim om mistanken om korrupsjon, blant annet i Libya. Økokrim, som har etterforsket saken i nesten tre år, understreker at av denne grunn er det lagt inn en betydelig rabatt i straffereaksjonen på 295 millioner kroner (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.