RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Yara ønsker rør til Porsgrunn

Sist oppdatert:
Gjødselgiganten Yara ved toppsjef Thorleif Enger ser ikke logikken i at selskapets anlegg i Nederland brenner gass fra rørledning tilknyttet Nordsjøen, mens anlegget på Herøya må få gass via små tankbåter. Nå lokker han politikere med en god pris for å få en rørledning på plass
Les også:

Regjeringspartiene avventende til Yara-bønn
De rød-grønne på gassrør-gli

Thorleif Enger kunne onsdag signere en langsiktig gassavtale med Qatar, som legger grunnlaget for en kraftig oppgradering av verdens største produsent av ammoniakk og urea.

Samtidig som det satses hardt og investeres i gassfeltene i Qatar, er ammoniakkproduksjonen ved Yaras anlegg på Herøya utenfor Porsgrunn ikke igangsatt etter et vedlikeholds-avbrudd. Årsaken er at det ikke lønner seg tilstrekkelig å igangsette produksjon en av ammoniakk ved anleggene – enda.

Istedet sendes ammoniakk fra Yaras anlegg i Sluiskil, Nederland, til Porsgrunn for videre bearbeidelse. I Sluiskil er gassen de bruker billigere enn den man kan få tilgang til i Porsgrunn.

Grunnen er at i Nederland får man tak i gass fra gassrørledninger fra blant annet felter i Nordsjøen. Det har man ikke i Porsgrunn der gass må skipes inn fra relativt små, og dermed dyre, tankskip.

I et intervju med iMarkedet.no sier Thorleif Enger at dette er en konkurranse-ulempe for Yaras anlegg i Herøya, og at dette gjør det vanskeligere å investere i kapasitet der enn i andre områder der energitilgangen er annerledes og mer konkurransedyktig.

- På 1970-tallet ble det etablert store industriområder i Porsgrunn med både petrokjemisk industri og gjødselindustri. Da hadde vi konkurransedyktige tilbud av gass fra Nordsjøen, sier Enger til iMarkedet.no som forteller at denne situasjonen nå har snudd seg til å bli en konkurranseulempe.

Mens det har blitt trukket gassrørledninger på kryss og tvers av Europa, ikke minst fra rike gassfelter i Nordsjøen, har man ikke hatt dette til det viktigste industriområdet i Norge.

Enger forteller at Yaras anlegg på Herøya bruker en halv milliard kubikkmeter gass i året, mens totalt i området brukes det per i dag 1,2 milliarder kubikkmeter gass.

- Bare ved å konvertere den eksisterende industrien i området vil man kunne få stor etterspørsel etter gass. Det er få infrastrukturprosjekter som har denne type volumer, sier Enger til iMarkedet.no.

Han sier også at en eventuell gassrørledning vil kunne tiltrekke seg nye industri-investeringer.

Det eneste problemet er dermed hvem som skal finansiere en slik utbygning. Og her har Yara en klar invitasjon til staten.

- Mydighetene har med rette stilt spørsmål til betalingsvilligheten. Der har vi sagt at vi er villig til å betale samme pris for gassen som vi gjør i Nederland. Vi er altså villig til å gi samme pris her, nær gasskildene, som nede på kontinentet, sier Enger.Uansett vil dette være billigere for Yara og de andre eventuelle gassbrukerne i området enn å opprettholde dagens situasjon med å frakte gass på små gasstankere.

Enger understreker ovenfor iMarkedet.no at Yara ikke truer med å legge ned, eller begrense driften på Herøya. Han forteller at bedriften på Herøya er meget viktig for Yara og at de ved anleggene i Porsgrunn produserer høykvalitetsprodukter kundene i verdensmarkedet er villig til å betale for.

Når iMarkedet.no spør om han ser for seg Yara Porsgrunn som en svingprodusent om fem til ti år – dersom tilgangen på energi ikke er konkurransedyktig rent prismessig.

- Det håper jeg ikke, og jeg tror heller ikke det. Men det vil være vanskeligere å investere der enn andre steder, sier Enger til iMarkedet.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere