RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Yara utnytter mer Qatar-gass (Ny)

Sist oppdatert:
Tilgang til rimelig naturgass fra verdens største gassfelt utenfor Qatar muliggjør Yaras planer om å bygge ny kapasitet. Les mer om Yaras nye avtale her
(Bilde: Illustrasjon)

Yara meldte i dag om en avtale med Qatar om levering av naturgass og intensjon om å utvide samarbeidsprosjektet Qafco. Per i dag har Yara og staten Qatar utviklet det som er verdens største fabrikk for urea og ammoniakk med Qafco-4, som ble ferdigstilt i 2004.

Les mer om avtalen her:

Yara planlegger ny kapasitet i Qatar

Dermed er produksjonen i Qatar på ca. 2 millioner tonn ammoniakk og 2,8 millioner tonn urea i året. Qafco-5 vil føre til en økning på 1 millioner tonn ammoniakk og 1,1 millioner tonn urea i året.

Årsaken til at kapasiteten blir lagt til nettopp Qatar er den lette og billige tilgangen på naturgass. Den lille nasjonen i den arabiske gulf sitter på verdens største naturgassfelt. Naturgass er den viktigste innsatsfaktoren i produksjon av gjødsel.

Yara eier 25 prosent av Qafco, mens staten Qatar sitter på resten. Samtidig markedsfører Yara 50 prosent av den urea som produseres i området.

I dag er Qatars visestatsminister og minister for olje- og energi, H.E. Abdulla bin Hamad Al-Attiyah i Oslo for å signere intensjonsavtalen med Yara. iMarkedet.no er invitert til et pressemøte med Hamad Al-Attiyah, som også er tidligere OPEC-topp, og vil i ettermiddag bringe videre et intervju.

Arne Cartrigde, pressetalsmann i Yara, sier til iMarkedet.no at en endelig avtale og oppstart av byggingen av Qafco-5 vil foreligge i 2006. Han regner med at anlegget kan starte opp i 2009 – 2010, med forbehold om markedssituasjonen.

En analytiker sier til iMarkedet.no at denne avtalen er særdeles god for Yara, når de først skal utvide.

- De sitter midt i smørøyet for ekspansjon, sier analytikeren som forteller at gasskostnadene i Qatar er betydelig lavere enn andre områder.


I et intervju med iMarkedet.no i fjor fortalte konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, at fremtidig kapasitet vil bli lagt til områder som Qatar nettopp på grunn av de lave gassprisene.

Les hele intervjuet her:
iMarkedet intervjuer Thorleif Enger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere