RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øygard grillet om «griseprat»

Sist oppdatert:
Rune Øygard og jenta (17) forklarte seg på nytt om «grisepraten» på Skype.

Mandag morgen inntok overgrepstiltalte Rune Øygard på nytt vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett.

I dag forklarte den tidligere ordføreren seg om et av de mest sentrale bevisene; nemlig de mye omtalte Skype-samtalene mellom han og den mindreårige jenta. I tingretten omtalte Øygard meldingene som «griseprat» og vedgikk at han gikk langt over streken.

I Skype-loggene som ble opplest i rettens første runde kom det tydelig fram at ordføreren og den mindreårige jenta har hatt et språk som av de fleste vil oppfattes som svært seksuelt ladet.

Øygard: «Slurp»
Av meldingene som ble opplest valgte Nettavisen, som første avis, å publisere følgende:

«Må du ha på den hengekorgen», spør han i en samtale.

«BH-en»? skriver jenta spørrende tilbake, før hun legger til:

«Nei da».

«Slurp», svarer ordføreren med et slikkende smilefjes, før han sier til jenta at han nå må bli sittende lenge på arbeidsplassen.

«Du kan ikke gjøre slikt. Nå kan jeg ikke reise meg på en time», svarer han.

Les Nettavisen sak fra tingretten her: Her er de ukjente Skype-samtalene

Øygard: Ville teste grenser
Mandag morgen fortalte Øygard om en svært omfattende dialog med jenta. Han mente å huske at det aldri var han som tok initiativ til Skype-samtalene.

- Det er bare teksten som kommer fram i dokumentasjon, ikke bilder og annet, sa Øygard.

- Det forteller om en dialog som har vært voldsomt personlig, som har vært ukritisk fra min side. Når jeg går inn og ser på det jeg har skrevet, så forstår jeg ikke i dag at jeg kunne gjøre det, at jeg ikke dro pusten og tenkte på hva det kunne oppfattes som, fortsatte han.

- Jeg gikk ofte inn på en dialog som en voksen ikke skal gjøre med en unge. (...) Det er kjempelangt fra det å ha gått inn på en slik dialog til det en del har tolket det som, mente Øygard.

Videre trakk Øygard særlig fram en samtale, der han «ikke satte grenser for dialogutviklingen», der jenta antydet at hun ville kle av seg. Øygard opplyste han ville teste jentas grenser, før han sa at han likevel ikke ville se noe. Han fortalte også at det var langt fra at jenta faktisk kledde av seg.

Øygard hevder både «naken» og «blaut» er dialektord for tynnkledd og om å måtte på do.

Videre gikk han tilbake på det han tidligere har omtalt som «griseprat».

- Jeg brukte ordet griseprat om Skype-samtalene i tingretten, men det er ikke dekkende for hva det var, sa tidligere ordfører Rune Øygard da han fortsatte sin forklaring for Eidsivating lagmannsrett mandag.

Leste opp meldinger
Det ble nok en gang lest opp meldinger fra Skype-loggen.

Øygard skrev blant annet at jenta er vakker, men at det var synd han ikke fikk se henne. Videre skrev Øygard at han satt naken. Senere i samtalen spør jenta om hun skal kle av seg. «Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg», svarte Øygard i samtalen.

Øygard spurte også jenta om hun var blaut, hvorpå hun svarte at hun ikke var det, men at hun nok ble det hvis de prater om det. Det ble skrevet «elsker deg» fra begge parter, og jenta hadde skrevet «inn og ut», som i tingretten ble tolket som referanser til seksuell aktivitet.

I en samtale fra 10. januar 2012, skrev Øygard at han ikke likte å snakke mens jentas mor eller stefar var til stede, fordi de kunne begynne å lure.

«Selvsagt begynner de ikke å lure. Hvem kan vel tro det vi har gjort sammen?» svarte jenta.

Øygard hevdet både «naken» og «blaut» er dialektord for tynnkledd og om å måtte på do.

Øygard hadde også skrevet «jeg vil ha deg» til jenta. Det mente Øygard betydde at han ikke vil svikte henne.

- Donald-språk
I en samtale fra 13. juli 2010, snakket Øygard og jenta om en hyttetur til Kråkenes, der hytta skulle males. Jenta spurte om det ble noe kos på hytta.

«Blir ikke mye tid til kosing her. Vi får ta det igjen når vi blir pensjonister» og «Vi må nok kose først, så får vi se om det blir tid til maling» skrev Øygard.

Aktor vil vite hva Øygard mener hva jenta mener med «dusjing av meg og deg, da?».

- Jeg føler meg rimelig sikker på at dette har med vasking av hytta å gjøre, sa Øygard i retten, og forklarte at hytta ligger i et værutsatt område. Med «kos» antar han at de snakker om godteri. I samtalen bruker de to ofte ordet «slurp».

- Det er Donald-språk, forteller Øygard.

I en annen samtale, hadde Øygard spurt: «Så pen du er, vil du være kjæresten min». Jenta svarte ja.

Aktor om hvorfor Øygard førte en slik samtale med ei jente som på det tidspunktet var 14 og et halvt år. Øygard sier at jenta trengte tilbakemeldinger.

- Hun var ekspert til å sette meg i en slik situasjon, forklarer Øygard.

Den fornærmede jenta i vitneboksen under ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus onsdag. I bakgrunnen dommerne og til venstre juryen.

- Det var snakk om samleie
I en kort tilleggsforklaring mandag ga den 17 år gamle jenta sin forklaring på begrepene «blaut», «naken» og «ut og inn og alt det der».

- Det var snakk om samleie, sa 17-åringen om de to gangene formuleringen «ut og inn» har gått igjen i SMS- og Skype-kommunikasjon mellom henne og tidligere ordfører Rune Øygard.

Hans forklaring da han tidligere på dagen ble spurt om det samme, var at det var en del av sjargongen dem imellom og et uttrykk for «totaliteten» når han ønsket å rose henne. Det hadde uansett ikke det seksuelle innholdet statsadvokaten insinuerte, ifølge Øygard.

Da han spurte om hun var «blaut», så skal det ha vært et spørsmål om hun måtte på do.

Jenta hadde en helt annen forklaring, som ble oppsummert i oppfølgingsspørsmålet til statsadvokat Thorbjørn Klundseter og jentas svar.

- Hadde dette ordet «blaut» noe med toalettbesøk å gjøre, NN?

- Nei, svarte jenta.

- Og hva mente du da du skrev «hvem kan vel tro alt vi har gjort sammen»?

- Det er det jeg har forklart meg om her i retten, svarte jenta

Klundseters forsøk på å få et mer konkret svar av jenta, fikk Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til spontant å bryte ut at «det er da noe alle skjønner».

Øygard benektet enhver referanse til seksualitet og forelskelse i den spesielle språkbruken i Skype-samtalene. Han hevdet at «alt vi har gjort sammen» er henvisninger til forskjellige konserter og kulturarrangementer de hadde vært på sammen, og som jenta ønsker å holde hemmelig for sin mor.

Kona skal vitne
Etter planen skal kona til den tidligere Vågå-ordføreren gi retten sitt vitneprov mot slutten av dagen.

Trolig kommer Reidun Øygard til å støtte sin ektemann fullt ut, denne gang slik hun også gjorde da saken gikk i tingretten.

I tingretten på Lillehammer forklarte Øygards kone, Reidun, at hun mente Skype-referatene er misvisende.

Reidun Øygard bekreftet at hun var kjent med at det kunne være svært hyppig kontakt mellom ektemannen hennes og den nå 16 år gamle jenta, gjerne flere ganger om dagen i perioder. Hun karakteriserte samtalene som «mye pjatt» da hun ga Sør-Gudbrandsdal tingrett sitt vitneprov mandag.

Hun bekreftet at hun også kjente til at ektemannen og den mindreårige jenta delte både hotellrom og seng når de var på reiser sammen. Det var ikke så unaturlig mente hun, fordi jenta var så engstelig for å ligge alene, og «når man ligger på dobbeltrom, ligger man gjerne også i dobbeltseng».

Om Skype:

* Skype er en tjeneste der personer kan kommunisere via lydsamtaler med eller uten tekst og/eller bilder. I denne rettssaken hevder overgrepstiltalte Rune Øygard at det kun er blitt kommunisert via tekst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere