RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øygard insisterte, tross jentas motstand

Den fornærmede jenta i vitneboksen under ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus onsdag. I bakgrunnen dommerne og til venstre juryen.
Den fornærmede jenta i vitneboksen under ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus onsdag. I bakgrunnen dommerne og til venstre juryen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Sist oppdatert:

Jenta vil ikke la «liksom-kjæresten» få ta på henne, men Rune Øygard insisterer. Han får viljen sin til slutt. Det beviser nye SMS-er i overgrepssaken, ifølge bistandsadvokaten.

«Han har tatt på brystene mine utenpå. Jeg snudde meg fra ham en gang. Er ikke det nok? Vil ikke at han skal det. Sorry», skriver jenta i en tekstmelding til Rune Øygard en kveld i november 2010.

Meldingen inngår i en SMS-dialog som var helt ukjent da saken gikk for Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor høst. Øygards meldinger i denne dialogen ble lest opp i retten i forrige uke. Tirsdag leste politioverbetjent Bjørn Bjørnstad ved Gudbrandsdal politidistrikt opp jentas deltakelse til samtalen:

Øygard: Kanskje lurt om han få ta litt på deg?

Jenta: Nei!!!

Øygard: Jo!!! Er redd for oss om han ikke gjør det. Bli med ham inn på rommet før du reiser til X og være litt tett inntil hverandre. Vær så snill!

«Jeg er redd»
Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, mener dialogen beviser jentas påstand om at Øygard ville ha henne til å innlede et liksom-forhold til en jevnaldrende gutt, for å dekke over forholdet dem imellom. Det juryen i Eidsivating lagmannsrett fikk høre tirsdag, underbygger ytterligere det den nå 17 år gamle jenta hevder, framholder Hjortdal overfor NTB.

- Disse tekstmeldingene fyller ut det bildet fornærmede allerede har forklart seg om. Resten vil jeg komme tilbake til i prosedyren, sier Hjortdal.

Dialogen som ble lest opp i retten tirsdag gir inntrykk av at Øygard presser og presser for å få den da 15 år gamle jenta til å la den jevnaldrende gutten få ta på seg. Til slutt prøver hun å berolige ordføreren og skriver «ikke vær redd, Rune. Alt under kontroll».

Men det hjelper ikke: «Nei!!! Jeg er redd. Han også vet at vi har mye kontakt. Avgjørende at han ikke får mistanke om oss», skriver Øygard i sitt svar.

-Dette er uakseptable meldinger. Men for å gjenta det, ingen av meldingene handler om seksuell aktivitet, og det er det han er tiltalt for, sier Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen.

Flere nye meldinger
Kripos og etterforskerne i Gudbrandsdal politidistrikt avsluttet tirsdag ettermiddag sin redegjørelse for retten, med å lese opp resten av det som er sikret av tekstmeldinger og samtaledata mellom telefonene til Øygard og fornærmede.

Dette materialet inneholder en stor mengde kjærlighetserklæringer i begge retninger og enkelte mulige antydninger til seksuelle handlinger, slik aktor har framholdt tidligere.

Øygard valgte tirsdag ikke å kommentere disse bevisene, slik han har mulighet til, men har tidligere framholdt at innholdet i meldingene ikke er ment slik det kan tolkes. Han hovedbudskap om måten han kommuniserte med jenta på, var at han lot seg rive med av hennes utfordrende språk, senket seg ned på hennes nivå – «noe jeg aldri skulle ha gjort», som han sa.

«Om en måned ligger du og jeg alene på Vestabu. Sov godt, engel», lyder en av disse meldingene fra Øygard.

«Ja, tenk på det! Gleder meg kjempemye til Vestlandet! Elsker deg», svarer hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere