RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øygard-vennskap kan gi habilitetsproblem

Hamar (NTB): Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygards vennskap med høyesterettsjustitiarius Tore Schei kan gjøre Schei inhabil dersom saken blir anket til landets høyeste domstol.

Tore Schei var en av mange prominente gjester i den overgrepstiltales 50-årslag, og i festskrivet omtalte Øygard Schei som en «kjær venn og samtalepartner».

Førsteamanuensis i europarett ved Universitetet i Oslo, Tarjei Bekkedal, sier til VG at Tore Schei ikke kan behandle saken dersom den blir anket til Høyesterett. Han sier det er flere faktorer som spiller inn.

- Det er strenge krav om habilitet i domstolloven. Øygard har omtalt ham som en kjær venn, og det er lett for Høyesterett å finne en erstatter. Ut ifra dette vil jeg tenke at Schei ikke burde behandle spørsmål som angår den tidligere ordføreren, sier Bekkedal.

Han sier Høyesterett vanligvis er svært varsom i slike spørsmål, og sier det må vurderes om relasjonen er egnet til å svekke tilliten til Schei.

- Dette er en streng vurdering og det skal lite til. Ut ifra praksis så vil nok Schei erklære seg inhabil hvis denne saken kommer opp i Høyesterett, sier Bekkedal. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere