RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øygards venninne: - Jeg hørte en god del rykter

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Flere av ekteparet Øygards venner forklarer seg. Nettavisen følger saken fra rettssal 1 i Lillehammer.

LILLEHAMMER (Nettavisen): Tirsdag, Vågå-rettssakens tiende dag, er i gang. Dagens første vitner er venner fra omgangskretsen til Rune Øygard og kona.

Parets nærmeste hyttenabo på Kråkenes forklarte seg først i retten via telefon. Vedkommende forklarte at han bor på et gårdsbruk ved siden av Øygards hytte. Han skal ved flere anledninger ha møtt den fornærmede jenta.

- Vi har hatt et godt naboforhold. Jeg møtte jenta med både Rune og Reidun flere ganger, sa han og la til at det virket som om hun trivdes svært godt.

Videre fortalte han om episoder der jenta uttrykte glede over å ha fått bli lenger på hytta enn planlangt. Ifølge naboen virket hun svært glad for å få lov til dette.

Vitnet forklarte seg avslutningsvis om ekteparets handlevaner, samt avstanden fra hytta til nærmeste dagligvarebutikk.

- Er det bare en vei tilbake til butikken, og hvor langt er det dit, spurte forsvarer. Vitnet svarte at det er godt over en mil.

Spørsmålet er relevant fordi jenta tidligere har forklart at det første overgrepet skjedde på denne hytta, mens Reidun Øygard var på butikken og handlet. Dette skal ha skjedd samme dag som de skulle hjem.

- Han var «snillere»
Neste vitne ut var en kvinnelige omgangsvenn av Øygard. Hun fortalte at hun hadde kjent ekteparet i mer enn 30 år og møtt den fornærmede jenta flere ganger, første gang i 2010.

Vitnet hadde med seg flere bøker med notater som hun til stadighet kikket ned i og delvis leste opp fra.

Kvinnen fortalte at hun og mannen ved en anledning dro på ferietur med ekteparet Øygard og jenta. På spørsmål fra Øygards forsvarer beskrev hun paret og deres forhold til jenta som tilnærmet likt et vanlig familieforhold.

- Det var helt vanlig. Som en familiesituasjon. Vi hadde det trivelig. Hadde de ikke vært barnløse, så hadde jeg trodd hun var datteren deres, sa kvinnen.

Hun beskrev videre Rune Øygard som mer naiv enn kona.

- Jeg tror hun fikk litt mer gjennomslag hos Rune. Han var «snillere». Kanskje mer dumsnill, sa kvinnen.

- Hørt rykter i bygda
Videre fortalte hun om konkrete bygderykter hun hadde hørt om jenta. Hun hevder å ha hørt ryktene både før og etter Rune Øygard ble anmeldt.

- Det har vært en god del, sa vitnet til aktor om ryktene som hun blant annet skal ha overhørt om den fornærmede på sin egen arbeidsplass.

Hun beskrev ryktene som løse og gjentok flere ganger at hun ikke kan stå inne for dem selv.

I retten medga hun avslutningsvis at det vesentlige av påstandene om familieforholdene hun refererte til var opplysninger hun hadde fått av tredjepart, først og fremst Øygard og kona.

- I slike små samfunn prates det mye om folk man kjenner og ikke kjenner, sa kvinnen.

Hun var først nokså sikker på at hun hadde hørt ryktene. Så ble hun 90 prosent sikker, så nesten 90 prosent sikker etter hvert som tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg stilte spørsmål

Kvinnen fortalte også om situasjoner på hytteturen med ekteparet Øygard, der hun mener jenta reagerte negativt etter å ha pratet med familiemedlemmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere