RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Yngre» hjerne etter hjerneslag

I de første seks månedene etter et slaganfall, er hjernen så lærevillig at den både kan og bør benyttes i rehabilitering.

Etter et slag kan både hjernen og kroppen få varige skader, eller man kan i verste fall dø av det, skriver forskning.no.

Økt læreevne
Nå viser det seg at det kanskje ikke er så håpløst som det kan virke med en gang etter et anfall. Nevrologen Otto Witte har ledet en undersøkelse som viser at hjernen har økt læreevne rett etter et slag.

Wittes team har også funnet ut hva det er som skaper denne revitaliserte læreevnen. Det er de såkalte GABA-reseptorene som forandrer hjernens sammensetning.

Nytt mønster
GABA er en av signalsubstansene som er nødvendige for overføring av nerveimpulser fra én nervecelle til en annen. Signalstoffene fra GABA-reseptorene står for en tredel av de beskjedene som sendes inne i hjernen.

- Etter et slaganfall går GABA-reseptorene inn i et «ungdommelig mønster». Denne spesielt lærevillige fasen varer i omtrent seks måneder etter et slaganfall. Det gjør hjernen i stand til å overta noen funksjoner fra de skadede områdene, sier Witte til forskning.no.

Tidlig behandling
Derfor mener nevrologene at det er viktig å starte behandlingen svært tidlig etter et slaganfall.

Hvert år rammes rundt 150.000 pasienter av hjerneslag i Norge, og cirka 70 prosent er over 70 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere