*Nettavisen* Nyheter.

Yngste gjerningsmann i Paris overgir seg

ETTERLYST: Brødrene Said og Cherif Kouachiom jages av store politistyrker i Frankrike.

Den yngste av de antatte gjerningsmennene fra terrorangrepet i Paris har overgitt seg til politiet, sier kilder.

08.01.15 09:53

- Hamyd Mourad overga seg til politiet onsdag klokka 23 etter å ha sett navnet sitt sirkulere på sosiale medier.

Han er nå pågrepet, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

Den 18 år gamle Mourad var etterlyst sammen med to brødre, Said og Cherif Kouachi, i forbindelse med angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag, der tolv mennesker ble drept og flere kritisk såret.

Klikk på bildet for å forstørre.

En uidentifisert mann (utenfor bildet til venstre) ransakes etter å ha blitt pågrepet av politiet i byen Reims øst i Frankrike i en aksjon grytidlig torsdag 8. januar. Foto: Christian Hartmann (Reuters / NTB Scanpix)

Fransk politi iverksatte sent onsdag kveld en omfattende antiterroraksjon i Reims, der de to brødrene skal ha vokst opp, og der den yngste også var fra.

Politiet har nettopp gått ut med en etterlysnng (se bilde under) der de oppfordrer enhver person som kan gi opplysninger om tilholdsstedet til de to brødrene Said og Cherif Kouachiom å kontakte politiet.

Etterlysningen inneholder en advarsel om at de to er bevæpnet og farlige:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NTB Scanpix)

Væpnet og farlige

Den 18 år gamle Mourad var etterlyst sammen med to 32 og 34 år gamle brødre, Cherif og Said Kouachi, i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo i Paris onsdag, der tolv mennesker ble drept og flere kritisk såret.

Politiet la natt til torsdag ut bilder av de to brødrene som fortsatt er på frifot, sammen med en appell til publikum om informasjon. Ifølge politiet er de to etterlyste brødrene trolig væpnet og farlige.

Flere personer i kretsen rundt brødrene er også arrestert i løpet av natten etter at politiet iverksatte en omfattende antiterroraksjon i Reims, der den yngste av gjerningsmennene var fra. Det var også aksjoner i Strasbourg og forsteder til Paris.

Politiet identifiserte de tre fordi de fant id-kortet til en av brødrene i fluktbilen de brukte etter attentatet mot redaksjonen til Charlie Hebdo.

Jihadist-brødre

Begge brødrene er franske statsborgere, født i Paris av foreldre som var innvandrere fra Algerie. Foreldrene døde tidlig, og de vokste opp i Rennes før de flyttet tilbake til Paris, der Cherif jobbet som pizzabud, ifølge avisa Libération.

Cherif, i 2008 ble dømt til tre års fengsel for å ha deltatt i et nettverk som rekrutterte folk til å dra til Irak for å kjempe mot USA. Han ble pågrepet før han selv skulle reise til Irak, og sonet 18 måneder av dommen før han ble satt fri igjen.

Det er ikke klart om Hamyd Mourad også er fransk statsborger. Han gikk på videregående skole i Charleville-Mézières inntil onsdagens terrorangrep, ifølge Metro News i Paris.

Brutalt angrep

Attentatet ble utført av to svartkledde, maskerte menn med kalasjnikover som truet seg inn i lokalene til Charlie Hebdo og drepte ni medlemmer av redaksjonen, én gjest og livvakten til redaktøren. I tillegg ble en politimann skutt i hodet på kloss hold mens han lå såret og hjelpeløs på fortauet etter angrepet.

Redaksjonen var samlet til møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, og som skulle få navnet Sharia Hebdo, da de ble angrepet. Alle i rommet unntatt en som gjemte seg under bordet, ble drept av skuren av kuler.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og politivakten som fulgte ham, var blant de drepte. Det var også den 76-årige tegneserie- og satiretegneren Jean Cabut, kjent som «Cabu», 57 år gamle Bernard Verlhac, kjent som «Tignous», og 80 år gamle Georges Wolinski, som var bladets sjefredaktør fra 1970 til 1981.

– Vi har hevnet profeten, vi har drept Charlie Hebdo, ropte en av angriperne før de rømte i en svart Citroën, ifølge et vitne.

Massiv støtte

Attentatet utløste massiv støtte til Frankrike verden over, og minst 100.000 strømmet ut i gatene i en rekke franske byer for å protestere mot angrepet på ytringsfriheten og demokratiet.

Flere franske imamer uttrykte også sin forferdelse. Imamen i Bordeaux, Tareq Oubrou, oppfordret franske muslimer til å fylle gatene for å uttrykke sin avsky.

I en følelsesladd TV-tale kunngjorde president François Hollande at torsdag blir nasjonal sørgedag, og at ofrene skal minnes med ett minutts stillhet klokka 12.

Det venstreorienterte satiremagasinet Charlie Hebdo har ofte provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed. Blant annet trykket bladet i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere sto på trykk i Jyllands-Posten.

Fakta om de antatte gjerningsmennene i Paris:

* Politiet har identifisert brødreparet Cherif (32) og Said (34) Kouachi som gjerningsmennene som drepte tolv og såret flere andre i et målrettet angrep mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

* Brødrene er franske statsborgere, født i Paris av foreldre fra Algerie. Foreldrene døde tidlig, og brødrene skal ha vokst opp i Rennes før de flyttet tilbake til Paris.

* Cherif Kouachi ble i 2008 ble dømt til tre års fengsel for å ha deltatt i et nettverk som rekrutterte folk til å dra til Irak for å kjempe mot USA. Han ble pågrepet før han selv skulle reise til Irak, og sonet 18 måneder av dommen før han ble satt fri igjen.

* Mindre er kjent om den eldre broren Said, men Cherif Kouachi skal etter at han ble løslatt igjen, ha havnet i politiets søkelys for forbindelser til den straffedømte franske islamisten Djamel Beghal. Det ble imidlertid aldri reist noen ny tiltale mot Kouachi.

* En tredje gjerningsmann, som ikke selv skal ha deltatt i selve skytingen, er sagt å være en 18 år gammel mann som sent torsdag kveld overga seg til politiet etter å ha sett sitt navn sirkulere i sosiale medier. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag