Gå til sidens hovedinnhold

- Yngstemann sliter med depresjon

Men flere av gruvearbeiderne er erklært friske og kan trolig reise hjem i løpet av torsdag.

Noen av de 33 gruvearbeiderne kan trolig forlate sykehuset og reise hjem til sine kjære i løpet av torsdag, opplyser myndighetene.

De 33 gruvearbeiderne har vært innesperret i 69 dager, 622 meter under bakken i San José-gruven. Onsdag og torsdag ble de hentet opp til overflaten i en redningsaksjon verden aldri har sett maken til.

Samtlige ble sendt direkte til sykehus for å gjennomgå en rekke tester og undersøkelser på regionsykehuset Copiapo, hvor to avdelinger er blitt delvis mørklagt, slik at gruvearbeiderne kan bruke tid på å tilpasse seg lyset.

Flesteparten i god form
Oppholdet i dypet har vært en enorm fysisk og psykisk belastning for gruvearbeiderne. Men medisinsk personell sier de imidlertid er overrasket over den gode helsetilstanden til gruvearbeiderne.

Les også: Hun heter Håp
Les også: Var utro - kom opp til trøbbel

Bortsett fra noen tilfeller av lungebetennelse og dårlig tannhelse, ser alle ut til å være i god fysisk form.

Men legepersonellet har merket seg at noen lider av små psykologiske problemer.

- De har gjennomgått to måneder med stress, men flesteparten ser ut til å håndtere dette fint, sier talsmann for sykehuset Copiapo, melder Sky News.

Gruvearbeiderne ble først forspeilet at de måtte tilbringe 48 timer på sykehus før de kunne reise hjem. Men torsdag ettermiddag bekrefter helseminister Jaime Manalich at noen trolig kan reise hjem allerede torsdag, melder BBC.

Hun sier imidlertid at noen lider av søvnmangel og angst.

Bekymret for yngstemann
Lege Guillermo Swett sier de er bekymret for Jimmy Sanchez (19), som er yngstemann blant gruvearbeiderne.

19-åringen sliter og lider trolig av depresjon.

- Han snakket veldig lite og det ser ikke ut til at han har klart å samle seg, sier legen til nyhetsbyrået AP.

Se redningsaksjonen i store bilder her

Siste mann opp
Den siste av de 33 gruvearbeiderne som har vært innesperret i San Jose-gruven utenfor Copiapa i Atacama-regionen i Chile, arbeidsformannen Luis Urzua (54), ble hentet opp natt til torsdag.

På direktesendt TV og med en hel verden som tilskuere - ble den unike redningsaksjonen avsluttet med hell; uten skader, uten større vanskeligheter og raskere enn forventet.

- Til alle redningsarbeiderne, til hele Chile og alle mennesker: Jeg er stolt av å bo i dette landet! sa Urzua etter å ha blitt omfavnet av Chiles president, Sebastian Pinera.

Kommentarer til denne saken