Yoko: - Jeg elsker dere alle

Yoko Ono ber oss finne tilbake til kjærligheten. - Ipod, mobiler og dataspill. Alt gjør oss så passive og hindrer oss å fokusere på det som er viktig i livet vårt, sier hun.

20.01.05 13:34

Yoko Ono er i Oslo, og det skal synes - i alle kanaler. Yokos kunst «My Mummy Is Beautiful» er på store tavler. Cinemateket viser Yoko Onos filmer fra 21. januar til 11 februar. Hennes kunst er også å se i Jernbanehallen og kan høres på radioen.

Filmene hennes kan sees på VGNett og folk kjempet med nebb og klør om billettene til hennes performance i Filmens Hus i morgen, fredag kveld. Samtidig åpner den store retrospektive utstillingen «Horizontal Memories» på Astrup Fearnley-museet som viser Onos kunst gjennom 50 år.

- Imponert og beæret
- Jeg er så imponert og beæret over den grundigheten museet og de andre samarbeidspartnere har gått til verks for å presentere min kunst. Det er virkelig slik jeg vil uttrykke min kunst - ut i gatene og verden. Jeg er veldig stolt, sa en blid Yoko Ono da hun torsdag litt forsinket møtte pressen.

Hun roste Astrup Fearnleys kuratorer Gunnar B. Kvaran, Grete Årbu og Hanne Beate Ueland for måten de har satt sammen hennes installasjoner og kunstverk opp gjennom årene, fra det berømte «Exit» til «Dangerous Species».

- Stor innflytelse
- Yoko Ono er en av de viktigste samtidskunstnerne vi har. Fordi hun aldri har vært kommersiell, er hun heller ikke veldig representert i museer og i samlinger. Likevel er det ingen tvil om at hun har vært med på å revolusjonere kunsten, mener Gunnar B. Kvaran.

- Mange kunstnere vil at deres arbeider skal vare evig og alltid presentert på akkurat den måten de først tenkte det på. Det er å kjempe for tapt grunn. Verden er alltid aktiv og det er ikke gitt at verket skal forbli akkurat som det er tenkt, sa Ono om følelsen av å selv se bredden i sitt arbeid gjennom så mange år.

Finne tilbake til kjærligheten
Det er mange år siden Yoko Ono og hennes avdøde ektemann John Lennon satte seg i en seng og demonstrerte for fred og kjærlighet, men Yoko Onos budskap til nordmennene som skal se henne i aksjon og kunsten hennes, har ikke endret seg.

- Vi lever i en interessant tid, der mange er redde for det som skjer rundt dem og usikre på fremtiden. Jeg tror mennesker i vår tid er plassert her på jorden for å endre den veien det bærer. Vi kan bare endre verden om vi begynner å fokusere tankene våre, sier Yoko Ono.

Hun mener maskinene stadig vekk tar over og spiser seg inn i vår hverdag.

- De gjør oss passive og hindrer oss å se retningen. Vi må våkne og gå tilbake til å være glad i hverandre. I begynnelsen var ordet, og ordet var kjærlighet. Og jeg vil bare gjerne si at jeg er glad i dere, sa Yoko Ono.

Yoko Ono i Oslo

Horizontal Memories – utstilling av Yoko Onos kunst på Astrup Fearnley-museet fra 22.januar til 8. mai

Cinemateket – Filmens hus – Fra 21. januar til 11. februar vises Yoko Onos filmer

Filmene kan også sees i utstillingen «Fly» i Kunstpassasjen på Jernbanetorget T-banestasjon, og på VGNett.

NRK P2 – Sender Yoko Onos «13 dagers gjør-det-selv-dansefestival» over 13. dager

Buttons – Av både «Fly», og kunstverker med brystvorter og intimsoner ligger spredd i museet.

Plakater – Clear Channel viser «My Mummy Is Beautiful» vises på posterplakater i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.