RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øyriket Filippinene hjelpeløst mot uværet

Manila (NTB-AFP): Myndighetene trodde at evakuering av en million mennesker skulle hindre høye dødstall. Men tyfonen Haiyan var så kraftig at folk i deler av landet var totalt hjelpeløse.

Filippinene blir stadig rammet av naturkatastrofer, og president Benigno Aquino prioriterer høyt forberedende tiltak for å hindre høye dødstall når uvær rammer.

Før tyfonen Haiyan traff land ble nesten en million mennesker evakuert fra høyrisikoområder. Det ble også etablert et varslingssystem. Aquino trodde derfor at de denne gangen var godt nok forberedt. Men styrken på tyfonen var så kraftig at tusenvis av mennesker likevel mistet livet da bølger på opp til 5 meter skyllet inn over land. Ifølge eksperter er det umulig for å myndighetene å beskytte befolkningen mot så sterke tyfoner, noe som betyr at det samme kan skje igjen.

Jori Loiz ved det nasjonale meteorologiske instituttet sier det flate terrenget ved den hardt rammede byen Tacloban betyr at folk ikke har noe sted å gjemme seg når stormen og vannmassene kommer.

- Alle disse menneskene, hvor kunne de dratt? Om jeg var guvernør der, hadde jeg ikke klart å finne ut av hvor disse menneskene skulle bli evakuert til, sier Loiz. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere